Автори / Яна Букова

Яна Букова

Яна Букова е родена в София и е завършила класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1994 г. живее в Атина, където е редактор на списание за поезия и визуални изкуства. Занимава се с превод и редакция на поезия и философски текстове от старогръцки, новогръцки и латински. В неин превод са издадени 12 книги с съвременна гръцка поезия, както и за първи на български език запазените фрагменти на Сафо, пълното творчество на Гай Валерий Катул и „Питийски оди“ от Пиндар.

Авторка е на стихосбирките „Дворците на Диоклециан” (1995), „Лодка в окото” (2000) и „Минималната градина” (2006, Атина) и на сборника разкази „К като всичко” (2006). Издателство Жанет 45 публикува през 2014 г. романа й „Пътуване по посока на сянката” (първо издание Стигмати, 2009 г.) и през 2016 г. – сборника „4 приказки без връщане”

Стихотворения и проза от Яна Букова са преведени на дванадесет езика, между които английски, френски, немски, испански, гръцки и арабски, и включени в множество антологии (последно в сборника „Best European Fiction 2017”, Dalkey Archive Press, USA).

Да се изгубиш опасно в красива история - Kultura.bg. Интервю на Митко Новков с Яна Букова в Портал Култура 

Интервю на Юлиана Методиева с Яна Букова в Marginalia: Езикът на мейнстрийма е винаги бивш език

„Розовото никога не е невинно” – разговор на Марин Бодаков с Яна Букова за Вестник „К“ http://kweekly.bg/publication/2445