hide

28.00 лв.
25.20 лв.
 

Еликсир

Превод от
Английски език
Редактор
Красимир Лозанов
Оформление
Илюстратор
Люба Халева
Корица
Мека корица
Корична цена
28.00 лв.
Брой страници
506
Издадена на
12.2023
ISBN
9786191868537
Оригинално заглавие:
Elixir

Майсторска творба, движена от безпогрешен разказвачески импулс, който повежда читателя на незабравимо пътешествие през историята, хората и природата по поречието на река Места в родината на авторката.
Waterstones

Мерилото за добрите книги е, че те ни променят. Понякога малко, понякога много. […] Рядко ми се е случвало толкова ясно да си давам сметка за промяната, която се случва вътре в мен, дума подир дума, както в последните дни, докато бях погълнат от алхимичната проза на Капка Касабова. Омагьоса ме още от първата страница.
Еликсир е като разгръщащ се наяве сън, съграден от плът и дух едновременно, земен, но и космически, който ни отвежда в сгушени един в друг микрокосмоси: яйце, тяло, село, екосистема, долина, планина, планета, вселена. […] Усещаме, че потъваме, че в нас прорастват крехки коренчета и гъбен мицел, че вдишваме спори, фитонциди и издихания от други животи, докато в един момент се съединим с тях и станем едно цяло.
The Guardian

Хипнотичен разказ за преобразявания и открития, прозрения и магии […], докато местни гидове ни разхождат из реални и метафизични пейзажи. Дълбоко потапяне в едно кътче, останало сякаш недокоснато от времето.
Kirkus Review

Великолепен наниз от разкази и лични свидетелства… Постепенно осъзнаваме, че река Места е живата крепост на проповядваните от авторката ценности, които са в състояние на непрестанна еволюция. Долината и всичко, което я заобикаля, са олицетворение на природното разнообразие – особено предвид факта, че Родопите са едно от най-запазените места в Европа. Възвисяваща и прекрасно написана книга.
Марк Кокър, The Spectator

Капка Касабова прекосява планини в търсене на връзките между вътрешния и външния свят, между тялото и природата, болката и историята. Най-необикновеното нещо в нейната книга е, че авторката я разгръща като симфония, която разширява и задълбочава темите си, докато традиционната мъдрост и планинският начин на живот не ни погълнат изцяло. Съвсем като магическо заклинание. 
Джейсън Гудуин, Country Life

Деликатна проза, която съчетава емпатия с прозорливост.
The Economist

Портретът, който Касабова рисува на този изчезващ свят, на моменти е болезнен за понасяне. Прозата є те оставя без дъх, историите є ти късат сърцето. Докато четях, в очите ми току избиваха сълзи. Авторката ни призовава да преосмислим начина си на живот – един спрямо друг, спрямо Земята и Космоса – и макар да описва безбрежни страдания и загуби, книгата є е тържество на неумиращата надежда. […] Това е алхимичното злато, което извличаме от изключителната проза на Касабова. Перото є дестилира същината на собствените є изживявания, а прозренията є изковават спасителен сал за читателя. Мастилото, с което пише тя, е еликсир само по себе си.
Лора Шанън, Feminism and Religion

Умението на Капка Касабова да извлича най-доброто от своите събеседници се корени в потреса є от безогледната експлоатация на природата и щетите, които нанасяме на местности като долината на река Места. Но Еликсир не е размахване на пръст. […] Подобно на горите и клисурите, които книгата населява, тя е ту мрачна и тайнствена, ту приказно красива. „Екологичното“ писане нерядко казва твърде много, без да показва достатъчно – но Касабова прозорливо оставя пейзажа и местните хора да говорят вместо нея.
The Financial Times

Сетивна и въздействаща проза. Предишните две книги [на Капка Касабова], Граница и Към езерото, бяха незабравими пътувания, преливащи от богата история и вълнуващи персонажи. Еликсир е стъпка още по-напред, най-хипнотичната и органична от всичките є творби дотук. Също като балканската флора, прозата на Касабова с времето става все по-скъпоценна.
World Literature Today

Посредством някакъв необикновен алхимичен процес, който съчетава огромни познания по ботаника, история, духовност, вълшебство и местен фолклор, Касабова е овладяла до съвършенство изкуството да вплетеш в едно вътрешния и външния пейзаж.
Books from Scotland

Прочетете откъс тук!