Автори / Капка Касабова

Капка Касабова

Капка Касабова (1973) израства в София. На 18-годишна възраст eмигрира в Нова Зеландия със семейството си, където започва да пише на английски поезия, художествена проза и пътеписи. На български са издадени романите ѝ Вила Пасифика и Любов в земята на Мидас.

От 2005 година Капка Касабова живее в Шотландия, където е известна най-вече с характерната си хибридна художествена документалистика: Улица без име, Дванайсет минути любов: история с танго, Граница и Към езерото. Граница е преведена на повечето европейски езици, печели множество британски награди, включително на Британската академия, и е номинирана за няколко европейски награди.

Kъм езерото излиза на английски език през февруари 2020 г. и е класирана от много критици във Великобритания като една от значимите книги на годината. Представена е по Би Би Си като книга на седмицата и е номинирана за шотландската награда Highland Book Prize. Предстои да бъде преведена на множество европейски езици, най-скорошните от които са немски, полски и френски. Изданието, което държите в ръцете си, е първото преводно издание на книгата.