Автори / Т. К. Бойл

Т. К. Бойл

Т. Корагесън Бойл (на английски съкратено се произнася Ти Си Бойл) е роден през 1948 г. в Пийкскил, Ню Йорк. Първите му разкази излизат в различни периодични издания през 70-те, докато Бойл е студент по творческо писане в Университета в Айова, а днес в библиографията му има 12 сборника с разкази и 19 романа. Преподава литература в Университета на Южна Калифорния, носител е на множество литературни награди, включително „ПЕН/Фокнър“ за най-добър роман (World’s End, 1988). В творбите си засяга актуални теми като екология и климатични промени, имиграция и идентичност, животинската природа у човека и съзнанието у животните – или както сам пише на сайта си във връзка с последния си
роман: „Искате да ви кажа темата? Най-общо казано – същата като във всичките ми книги: животът на Земята през очите на един представител на семейство Човекоподобни“.
В едно свое интервю Т. К. Бойл споделя, че обожава Братя Коен, а любимият му филм е „Големият Лебовски“, и добавя: „Искам да съм като тях. Не искам да се вписвам в граници и очаквания. Искам, когато читателят хване който и да е от романите или разказите ми, да няма никаква представа какво следва. Изкуството трябва да бъде неконвенционално, затова и не понасям жанровото писане. Вярно, то е удобно за онези, които го харесват – защото знаят, че ето сега някой ще бъде убит, а някой друг ще разбере как и защо. Но мен това не ме интересува. Не ми е интересно. Аз искам всяка книга да ме отнася на различно място“.