Автори / Бил Франсоа

Бил Франсоа

Бил Франсоа е физик, изследовател на морето, риболовец и писател. Завършва университета „Екол Нормал Сюпериор“ в Париж с докторска степен по хидродинамика на рибите.

Участва в многобройни международни конкурси по ораторско майсторство, както и в световното първенство по дебат на френски и английски език в Екс ан Прованс. Печели състезанието Grand Oral по France 2 през 2019 г. с реч, която умело съчетава поезия и хумор. Видeоклипът с представянето му е гледан от над 10 милиона души в социалните мрежи.

От 2014 г. е ангажиран със спасяването на атлантическия червен тон, като участник в усилията по координиране на програмите по маркиране на Федерацията по морски риболов на Княжество Монако. Автор на статии в множество списания (Bluewater, Zeehengelsport, Pecheen Mer, Aquarium à la maison и др.), по теми, свързани с морската фауна и отговорния риболов. Изявява се и като комик, водещ е на забавно телевизионно предаване.

Страстта му към писането и говоренето пред публика го тласка в света на думите. През 2019 г. издава първата си книга, „Красноречието на сардините“, която илюстрира с акварел и в която смесва двете вселени, за да сподели любовта си към морските създания и да подчертае значението на защитата на нашите океани.

До момента книгата е преведена на 16 езика. През 2020 г. тя печели наградата „Морска пяна“ на Федерацията за заслуги към морския свят, както и почетeн знак на церемонията по връчването на Grand Prix на Френската морска академия. Като лектор с фокус върху подводния свят, той говори често по теми, които са близки до сърцето му и върху които е построил докторската си дисертация: непознатите богатства на подводната вселена, биоразнообразието в цялата му невероятна сложност. Занимават го следните въпроси: Дали ресурсите на водния свят не са бъдещето на сухоземния свят? Как може подводният свят да ни вдъхнови за различни иновации и за създаване на нови устойчиви решения (биовдъхновение, биомимикрия)?

Най-новата му лекция е със заглавие „Как да слушаме морето“. Особено го вълнува начина, по който морските обитатели общуват помежду си.