hide

16.00 лв.
14.40 лв.
 

Красноречието на сардината

Превод от
Френски език
Редактор
Милена Попова, науна редакция на превода: доц. д-р Борис Николов
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
16.00 лв.
Брой страници
196
Издадена на
07.2022
ISBN
978 619 186 744 8
Оригинално заглавие:
Eloquence de la sardine: Incroyables histories du monde sous-marin

Живеем на планета, чиято повърхност в по-голямата си част е заета от океани – но не знаем почти нищо за историите, които се съдържат в тях. В традицията на Рейчъл Карсън Бил Франсоа ни припомня, че за да разберем тези истории трябва да се вслушаме в много различни гласове – на самотни китове, образовани октоподи и ненаситни риби тон. Трябва само да сме готови да ги чуем.
С лиризъм и прямота Франсоа заговаря на всеки един от тези гласове – без значение дали те обитават безкрая на морските дълбини, или чинията ни по време на вечеря. Историите в тази книга ще ви убедят, че е добре да познаваме тези гласове – и че си струва те да бъдат почетени. И съхранени.
— Ник Пвенсон, автор на „Да подслушваш китове“

Франсоа е написал нещо, което е трудно за категоризиране: симфония, ода, хвалебствен химн, изразяващ любовта му към всичко, свързано с морето. Неговата научна подготовка му позволява да разбира деликатните механизми на морския свят – и да ги обясни на читателя. Погледът му към океана е оптимистичен, той е вгледан повече в неговите вълшебства, отколкото в заплахите, свързани с климатичните промени и други злокобни опасности. Да четеш тази книга е истинска наслада.
— Booklist

С елегантна смесица от разкази, научни факти и хумор, Бил Франсоа ни очарова със заразната
си любов към живота под морските вълни. Подводните му мечтания разтварят черупките на
океанските тайни и откриват в тях истински перли.
— Джонатан Балкомб, автор на „Супер муха, или какво знае рибата“

Пълна с увлекателни истории, остроумие и фин хумор. Просветляващото изследване на Бил Франсоа повежда читателя на вълнуващо научно и философско пътешествие из тайния живот на морските обитатели. „Красноречието на сардината“ е именно това: красноречива и необикновено четивна книга, пълна с откровения.
— Марк Бекоф, съавтор на „Кучешки свят: Да си представим живота на кучетата в свят без хора“

Бил Франсоа ни повежда на очарователно пътуване, в което разкрива непознати за повечето от нас измерения на подводните дълбини. С таланта на разказвач и подхода на учен, той ни запознава с галерия от морски обитатели и извежда важни уроци за бъдещето на нашите океани, на които те могат да ни научат. „Красноречието на сардината“ е омайващo и проникновенo изследване на подводния свят на нашите реки, морета и океани, в което се преплитат лични истории, теория на физиката, притчи и исторически факти.
— Винт Вирга, автор на „Душата на всички живи създания“

Възхитителен разказ, зашеметяващ с красотата си език – това е една от онези редки книги, които съчетават дълбоки научни прозрения с опит от първа ръка, пропит с поезията на морето. Гмурнете се, потопете се в нея, почувствайте тази красота, изпитайте това удивление!
— Карл Сафина

„Просветляваща. . . Бил Франсоа използва разговорен език, а страстта и въодушевлението му са заразни. Резултатът? Увлекателно гмуркане в дълбините на морския живот.
— Publishers Weekly

Франсоа пропуска обичайния списък със своите кариерни и изследователски постижения, в полза на безброй наблюдения и анекдоти, разказани от човек, истински посветен на своята работа: опазването на околната – и най-вече морската – среда. Този глас му подхожда, а очарованието и привързаността, с които разказва за водния свят, струят от всяка страница. Книгата прелива от хуманизъм. Отнема време да приемеш автентичността на автора – но неговият плам е заразен и доста освежаващ.
Някои автобиографични епизоди са доста мелодраматични, a страстта му понякога ни идва в повече. Но това са незначителни прегрешения: страстта е съществено преимущество, когато говори за щетите, които хората причиняват на морето и неговите обитатели.
— The Boston Globe

Читателите, които обичат да четат за природата ще харесат тази кратка и ударна книга. Написана е в жанр популярна наука и е изпъстрена с преживелици – Франсоа разказва за пътуванията си по света и описва свои приятели от най-различни субкултури. Но истинската тема на книгата е връзката на автора с морския живот. За хора, които обичат морето и живота в него – и за такива, които биха искали да знаят повече по темата.
— Library Journal