Автори / Кадер Абдола

Кадер Абдола

Кадер Абдола е роден през 1954 г. в гр. Арак, Иран. Още много млад проявява интерес към литературата и мечтае да продължи традициите на своя род като стане писател. През студентските си години в Техеран, където следва физика, той се включва в нелегалното ляво политическо движение, което се бори с диктатурата на шаха, а по-късно и с тази на аятолласите. Пише за нелегалния вестник на движението, издава сборници с разкази. Поради създалите се политически обстоятелства, след известно време е принуден да напусне родината си.

От 1988 г. живее в Холандия, където работи, учи езика и се запознава с холандската литература. Чете особено много поезия. Започва да пише на нидерландски език. През 1993 г. публикува сборника с разкази „Орлите“, за който му е присъдена престижната холандска награда за дебют. За издадената две години след това книга „Десет разказа“ получава стипендия за най-обещаващ автор в момента.

Първият му роман „Пътешествието на празните бутилки“ излиза през 1997 г. След това Абдола пише още един роман и много разкази, води своя рубрика в авторитетния вестник „Фолкскрант“, публикува авторизиран превод на Корана, а през 2011 г. издава автобиографичната си творба „Гарванът“, постигнала завиден тираж.

Романът му „Къщата на джамията“ (2006) още с появата си предизвиква голям интерес и се превръща в необикновен бестселър – любима книга на читатели от различни поколения и с различен литературен вкус в Холандия и в много страни по света. Преведена е на 27 езика. В Холандия през 2006 г. читателите я поставят на второ място в списъка на най-четените холандски книги за всички времена.