Автори / Илбер Ортайлъ

Илбер Ортайлъ

Проф. д-р Илбер Ортайлъ е един от най-известните съвременни турски историци. Роден е през 1947 г. в бежански лагер в Брегенц, Австрия, в семейството на изселени кримски татари. От двегодишната си възраст живее в Турция.
Завършва Анкарския университет с две специалности – политически науки и история (1968), както и магистратура при професор Халил Иналджък в университета в Чикаго, САЩ. Ортайлъ получава докторска степен през 1974 г. с дисертация на тема „Местната администрация по времето след реформите 1839–1876 г.”. През 1979 г. става доцент по политически науки с монография за немското влияние в Османската империя, а през 1980 г. е гостуващ професор в университетите във Виена, Берлин, Париж, Принстън, Москва, Рим, Мюнхен, Страсбург, Янина, София, Кил, Кеймбридж, Оксфорд и Тунис. Публикува статии върху историята на Османската империя и Русия през ХVІ–ХІХ век в научни списания както в Турция, така и в чужбина. От 1989-а до 2002 г. е ръководител катедра „История на публичната администрация” към Факултета по политически науки  в университета в Анкара. От 2002 до 2004 г. преподава в Университета Галатасарай в Истанбул, а от 2004 до 2005 г. – в Университета Билкент в Анкара, Факултет по международни отношения.
Професор Ортайлъ е член на изпълнителния комитет на Международната асоциация по османски науки и е член на Европейската асоциация по ирански науки. В момента е директор на Музея в двореца „Топкапъ”, Истанбул.
През 2007 г. е награден с медал „Пушкин” за изключителен принос в разпространението и изучаването на руския език, опазването на културно-историческото наследство и развитието на взаимния културен обмен между народите.