hide

8.00 лв.
7.20 лв.
Извън наличност

Преоткриване на Османската империя

Преводач
Превод от
турски език
Корица
Мека корица
Корична цена
8.00 лв.
Брой страници
208
Издадена на
08.2008
ISBN
978-954-491-418-9

„Преоткриване на Османската империя” по същество е сборник с беседи върху историята на тази империя, изнесени от Илбер Ортайлъ в различни средства за масова комуникация. Във встъпителните думи към изданието авторът добавя, че би желал текстовете му да се възприемат не като изчерпателни научни студии, а по-скоро като коментар на някои малко известни и незасегнати до този момент в учебните програми моменти от развитието на Османската империя, с нейните специфични институции и характеристики. 
Книгата е написана на разговорен език, която я прави достъпна за широк кръг читатели, които желаят да разширят познанията си за последната „римска” империя, за стила и работата на институциите в нея, за някои едностранчиво представяни аспекти от османската история като кръвния данък и съдбата на заварените исторически паметници, за живота на пашите и падишасите, за османския официален протокол, за някои малко познати страни от функционирането на тази многонационална държава, за османската кухня и т.н.

Проф. д-р Илбер Ортайлъ е един от най-известните съвременни турски историци. Роден е през 1947 г. в бежански лагер в Брегенц, Австрия, в семейството на изселени кримски татари. От двегодишната си възраст живее в Турция.
Завършва Анкарския университет с две специалности – политически науки и история (1968), както и магистратура при професор Халил Иналджък в университета в Чикаго, САЩ. През 1979 г. става доцент по политически науки с монография за немското влияние в Османската империя, а през 1980 г. е гостуващ професор в университетите във Виена, Берлин, Париж, Принстън, Москва, Рим, Мюнхен, Страсбург, Янина, София, Кил, Кеймбридж, Оксфорд и Тунис. Публикува статии върху историята на Османската империя и Русия през ХVІ–ХІХ век.