Автори / Зоя Василева

Зоя Василева

Зоя Василева е родена на 20 март 1955 г. в София. Завършила е детска педагогика, а след това българска филология в СУ "Климент Охридски". Работила е като учителка в детска градина, преподавала е български език и литература в ЕСПУ, била е специалист в Районния съвет за култура - Люлин, технически редактор в Студия за аудиовизуални средства към ТФ на Съюза на българските филмови дейци, коректорка във в. "Септемврийче", редактор в отдел "Издания" към Дома за детска литература и изкуствата за деца и юноши, в сп."Славейче" и издателство "Христо Ботев".

Носител е на наградата за поезия за 1986 г. - на в. "Пулс", на втора награда от Националния конкурс "Цветан Зангов" и "Витошко лале", на наградата за 1993 г. на в. "Тримата глупаци", а книгата й за деца "Кръгъл ъгъл" е удостоена с наградата на Съюза на българските писатели за най-добра детска книга за 2000 г. Няколко от стихотворенията в тази книга са намерили място в читанките за първи и трети клас. През 2006 г. е номинирана за наградата на София. През 2008 г. печели националната награда Христо Г. Данов, а през 2009 г., награда за цялостно творчество " Изворът на Белоногата".

Автор е на стихосбирките "Ако реша да ви обичам" - 1988 г., "Стъклени храмове" - 1998 г., "Кръгъл ъгъл" - 2000 г., "Моите мисли и други дракони" - 2004 г., "Дишане на обратно" -2006 г., "Весела чета с боси крачета" -2008 г.

Нейни стихове са превеждани на английски, френски, руски, беларуски, сърбохървадски и македонски език.

Тя самата превежда от руски, беларуски, украински и сърбохървадски. Носител е на втора награда от годишните награди на сп. "Факел" за превод на Н. Тихонов-1987 г.и О. Манделщам - 1988 г. От същото списание получава и наградата за най-добър превод на поезия през 1989 г. за цикъл стихове на Н. Заболоцки. През 1994 г. излиза от печат преводната й книга "Есенни пейзажи" - Н. Заболоцки, през 1998 г. "Твоето присъствие" - Яугения Янишчиц, а през 2001 г. "Пътят на душата" от Сергей Законникав.

Член е на Съюза на българските писатели, както и на Съюза на преводачите в България.