Автори / Бабак Салари

Бабак Салари

Бабак Салари е фотограф и преподавател базиран в Монреал. Започва да се занимава с фотография като тийнейджър в родния си Иран, където публикува в няколко издания преди да влезе в затвора заради политическата си дейност. Три години след Ислямската революция, и след като прекарва шест месеца като затворник на режима на Аятолах Хомейни, той напуска Иран, за да избегне повторно влизане в затвора. По това време е на 21 години. Прекарва една година като бежанец в Пакистан, след което пристига в Канада, където подновява обучението си и заниманията си с фотография. Има дипломи от Университета Конкордия в Монреал и от Доусън колидж, където по-късно преподава.
Най-сериозните фотографски интереси на Бабак са като хроникьор на малцинствата, обитаващи периферията на обществото. Различните му документални проекти през годините включват поглед върху ирански творци, живеещи като бежанци в Северна Америка и Европа, матриархални туземни общности в Мексико, и хомосексуални и травестити в Куба. В последните години пътуванията му го отвеждат до Афганистан, Пакистан, Ирак и Палестина, където документира живота на бежанци и пострадали от войната хора, най-вече жени и деца. Отвреме-навреме фотографските занимания на Бабак стигат отвъд документалното. Една от противоречивите му студийни сесии е наблюдение върху забулването (хиджаб) и голотата. Понастоящем работи върху "Цвета на моите мечти", мултимедиен проект включващ фотографии, видео и текст, който се вглежда в темите за смъртта, любовта и заточението.
Бабак публикува творбите си в различни популярни и научни списания в Северна Америка и участва в изложби из целия свят. В Интернет фотографиите му могат да бъдат видени на www.babaksalari.com.
Hосител e на многобройни награди, включително наградата Gold Addy на Асоциацията на американските рекламисти през 2004 за проекта му Locating Afghanistan.
Повече информация за проектите на Бабак Салари: http://www.babaksalari.com/staticContent/link/medecinDuMonde/index.htm