Автори / Рауи Хадж

Рауи Хадж

Рауи Хадж отраства в Ливан и Кипър. През 1982 г. се мести в Ню Йорк, където учи фотография. През 1991 г. отива в Монреал, където изучава визуални изкуства в Доусън Колидж. Негови фотографски творби са показвани в канадския Музей на цивилизацията, както и в галерии във Франция, Ливан и Колумбия.
Хадж пише “Играта на Де Ниро” на английски, който за него е трети език след арабския и френския. Романът е публикуван през 2006 г. от независимото издателство “Ананси Прес”. В първоначалната селекция за наградата ИМПАК за 2008 г. книгата се състезава със 136 заглавия от 54 държави, а сред номинираните са автори като Томас Пинчън, Филип Рот и Маргарет Атууд.
Хадж е едва вторият отличен канадски писател в 13-годишната история на литературната награда с най-висок паричен фонд в света – 160 000 щатски долара. (Предишният канадски автор е Алистър Маклиъс с No Great Mischief, 2001).
Вторият роман на Рауи Хадж, Cockroach, излиза през 2008 и вече е номиниран за множество престижни награди.

"Нямам свещени крави": интервю с Рауи Хадж

Автор: Марин Бодаков

- В България по повод различни световни конфликти още се употребява терминът ливанизация. Какво означава той за вас, родения в Бейрут и живял в разделения Кипър?
- Признавам, за първи път чувам за ливанизация. Допускам, че е термин за гражданска война, но друг въпрос е дали той ще важи и за конфликти с религиозен привкус. Но не мислите ли, че балканизация е далеч по-често използваният термин?
- Сега живеете в Канада. Политолози твърдят, че тя също се разделя. Настъпва ли краят на мултикултурализма?
- Той вече изгубва смисъла си по чисто демографски причини. В Торонто над 50% от населението са представители на други етноси. Днес наблюдаваме отчетлив преход от мултикултурализъм към постепенно повишаване на качеството на живот в рамките на различните общности. Не такъв, обаче, е случаят на моя герой в „Хлебарка”– вторият ми роман е посветен на маргинализираните от мизерията хора.

 

(Рауи Хадж, в. Култура, бр. 24/22.06.2012)
http://www.kultura.bg/bg/article/view/19884