hide

20.00 лв.
18.00 лв.
 

Езикът на третия райх. Бележникът на един филолог

Преводач
Превод от
Немски език
Редактор
Антоанета Димитрова
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
20.00 лв.
Брой страници
400
Издадена на
03.2022
ISBN
978 619 186 713 4
Тегло
420 g
Оригинално заглавие:
LTI: Lingua tertii imperii
Широчина
140 mm
Дължина
200 mm

Невероятният анализ на нацисткия език и оценката на Клемперер за ролята на езика в политиката на изтребление на нацисткия режим си остава и до днес образец за всеки подход към разбирането и ролята на езика във времена на реакционност и агресия. „Езикът разкрива всичко“ – казва Клемперер.
Нина Пауър, културолог и преводач

LTI. Бележникът на един филолог е ключово произведение в опитите да се обясни и преодолее Lingua Tertii Imperii, езика на Третия райх. И днес, 72 години след първото издание на книгата, тя продължава да бъде изключително актуална, ставаме свидетели на нарастваща употреба и злоупотреба с понятията и лексиката на нацизма.
Националсоциализъм и език.
Дигитален цикъл лекции във Философския семинар на университета в Кил, 2021 г.

На руския читател и самият език, и механизмите на функционирането му изглеждат до болка познати. Още от първите страници става ясно: там при тях, естествено, всичко е било по-различно, но и там, и у нас онова, което се случва с езика, е едно и също. И продължава да се случва… Думите могат да бъдат като минимални дози отрова: не забелязваме, че сме я погълнали, тя сякаш не оказва никакво въздействие, но след време отравянето е налице. Книгата на Виктор Клемперер е нещо като противоотрова.
Михаил Новиков, Коммерсантъ

Със своите записки под заглавие LTI Клемперер си поставя не само научни, но и педагогически
цели. Какво може да се научи от Езикът на Третия райх? Клемперер отговаря така: „Онова, което съзнателно искаме да скрием от другите или от себе си, дори и онова, което несъзнателно носим в себе си – езикът го изважда наяве“. Можем да бъдем свободни само чрез съзнателно отношение към историята, чрез откровен исторически прочит.
Евгений Ункер, германист и юрист

Книгата се издава с подкрепата на литературната мрежа ТРАДУКИ.