hide

15.00 лв.
13.50 лв.
Извън наличност

Мръсна хаванска трилогия

Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
15.00 лв.
Брой страници
410
Издадена на
06.2007
ISBN
978 954 491 343 4

Педро Хуан Гутиерес започва работа единайсетгодишен като продавач на вестници и сладолед. Работил е като инструктор по плуване и кану-каяк, селскостопански работник, строителен техник, дизайнер, радио-водещ и журналист. Той е художник, скулптор и автор на няколко поетични книги. Живее в Хавана. Романът му „Мръсна хаванска трилогия“ (1998) е световен бестселър, преведен е на петнайсет езика. За него ми разказват първо Луиз и Енрике в бар „Париж“ в старата Хавана, през пролетта на 2005: „Ако има някой, който казва истината за Куба, това е той – Педро Хуан Гутиерес. На всяка цена трябва да прочетеш „Мръсна хаванска трилогия“, велика книга, тук всички я четат тайно.“ Педро Хуан Гутиерес е забранен за четене в Куба, но продължава да живее в Куба. Чувам това име още няколко пъти след това – един от култовите кубински писатели в момента, придобил световна известност с „Мръсна хаванска трилогия“ (Trilogнa sucia de La Habana, 1998) и поредицата Centro Habana, в която влизат El Rey de La Habana, Animal tropical, El insaciable hombre araсa и Carne de perro.

"Роден през 1950 година в Матансас, живее в Хавана, където се издържа от писане и рисуване. Пътува по света много заради книгите си. Няколко месеца по-късно си купувам „Мръсна хаванска трилогия“ в Бат, Англия, вече второ или трето издание на английски. Трудно ми е да повярвам, че чета толкова искрена книга за Куба. „Свиквах с доста неща в моя живот”, пише той. „Свиквах с бедността, тренирах се да не бъда амбициозен, защото ако бях, нямаше да оцелея”. Всъщност – какво те спасява, когато животът около тебе се разпада и нищо от стария твой свят не е останало да те държи на повърхността? (По-голяма част от действието се развива през 1994 – една от най-тежките години в икономическо отношение в Куба, време на масов глад, когато хиляди кубинци емигрират със саморъчно направени салове за Маями.) Сексът, ромът, марихуаната и малко румба, ако е възможно – е отговорът, който дава героят на Педро Хуан. Тези са нещата, заради които не полудяваш съвсем. Езикът на книгата е безпощаден, циничен, оголен. „Само ядосаното, агресивно изкуство може да покаже другата част на света, тази, която никога не виждаме или се опитваме да не виждаме, за да избегнем собственото си объркване”, казва Педро Хуан в книгата, заявявайки открито своето кредо: „Човек,който е достигнал перфектен баланс, е твърде близо до Бога, за да бъде артист”.

Диана Иванова

Допълнителни бележки: второ издание 

"Куба през XXI век е страна, в която има забранени книги. Една такава книга е “Мръсна хаванска трилогия” (“Trilogia sucia de La Habana”), издадена през 1998 г. за първи път и преведена от Еми Барух на български. Родното издание е част от поредицата “Отвъд” на ИК “Жанет 45”.
Купих си книгата, защото трябваше да напиша нещо, посветено на Куба, а работата не предвиждаше командировка до съответната дестинация. Реших, че ще разбера повече, ако надникна във виждането на някой кубински автор и ето насреща Педро Хуан Гутиерес (най-известният по света съвременен кубински писател, забранен за четене в родината си), който сам окачествява своя стил като мръсен реализъм.  Наричат го Краля на Хавана (по заглавие на друг негов роман). Това просто е неговият град, а Куба е неговият остров, “...на Карибите. Както е слънчево, изведнъж започва да духа и да вали и човек се оказва насред ураган.”

Мария Шегунова, секция "Фокус: Куба", Mynews.com