hide

15.00 лв.
13.50 лв.
 

Тит от Никомедия

Редактор
София Несторова
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
15.00 лв.
Брой страници
328
Издадена на
12.2012
ISBN
978 954 491 875 0

Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпадат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описано с ръката и сърцето на Тит от Никомедия – ваятел и поданик.
Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи
човешки същества.

Какви са били първите християни, докъде е проницаемо съзнанието за божественост – историята не е еднозначна, понякога премълчава, а друг път митовете засенчват, украсяват или направо изкривяват фактите. Но Тит говори – както никой досега, в духа на латинския панегирик, с енергията на далматинската проза. Изречени така изящно и чувствено, тези думи имат сила на пророчество.

Откъс от “Тит от Никомедия”* (Кръстопът)

"... книга, която идва да покаже що е прелом в мисленето, ритъм в писането на българска проза, естетика в познанието за древността.
Людмила ЕленковЛира 


Интервю на Людмила Еленкова със Силвия Томова за Lira.bg (02 фев. 2013)


"Изключително се радвам, че в последната година се появява втора българска книга, която успява да ме грабне, увлече и впечатли. Първият беше „Възвишение“ на Милен Русков, а вторият, обектът на настоящото ревю, „Тит от Никомедия“, ми хареса още повече."