hide

12.00 лв.
10.20 лв.
 

Съпротива.net

Корица
Мека корица
Корична цена
12.00 лв.
Брой страници
242
Издадена на
06.2008
ISBN
ISBN 978 954 491 405

Първо. „Съпротива.net” разказва за място, където Хитлер е още жив и се кара на Елвис Пресли; където трима руски космонавти закусват с водка от лев и шейсет бутилката; където вещици с жълти очи говорят на арамейски, а джуджета продават фалшив „Тефал”, и където на спирката можеш да видиш скелетите на всички, които са чакали автобуса преди теб.
Второ. „Съпротива.net” е смешна книга. От нея можете да научите например какво е казал Марк Твен, като го завели на опера в Миланската „Ла Скала” и после го попитали дали му е харесало... („Е по-ужасно нещо не съм чувал, откакто изгоря сиропиталището!...” Това е казал Марк Твен.) Както и това, че Хитлер не се къпе, понеже в банята го причаквали Шести американски флот и Трети украински фронт. (Лъже, разбира се: в банята няма никой – проверено е.)
Трето. Всичко в „Съпротива.net” прилича на лудница, но не е. А ако все пак е лудница, то това е лудницата, зад чиито стени се опитваме да се спасяваме с една крехка съпротива, направлявана единствено от треперещата логика на съня.

 

"Карастоянов уважава „шантавите“ светове. За осъзнаването на простичкия факт, че тъкмо те са истинските и нормалните, се изисква специфичен начин на виждане – и той не по-малко „шантав“. Всичко в „Съпротива.net“ като че ли минава през очите на сънуващ. Това е особено ясно видимо в края на книгата, където на прескочи кобила си играят миналото и настоящето – героят ту се буди, ту заспива, на трескави подскоци нахлуват познати лица, образи, места в непрекъснат низ от трансформации – и така – до пълната загуба на надеждни ориентири за реалността."

Пълният текст на рецензията на Миглена Терзийска, публикувана в LiterNet