Автори / Емилия Славова

Емилия Славова

Емилия Славова е автор на проекта „12 писма до дванайсетокласниците“. 

От предговора: „...Идеята се роди през 2020 година от ограниченията на пандемията и осъзнаването, че сред най-ощетените от локдауна са абитуриентите. В ключов момент от живота си те бяха затворени у дома, лишени от своя шанс да завършат един важен период от живота си и да навлязат смело в следващия етап. Отнети им бяха утвърдените ритуали на баловете, събирането с приятели, пищната празничност, броенето до 12. Оттам дойде идеята да създадем един по-различен ритуал, да изпратим дванайсетокласниците с „Попътен вятър!“ в океана на Големия живот, а писмата да са точно дванайсет.
Проектът набра популярност. Оказа се, че писмата се четат не само от дванайсетокласници, а и от техните родители, учители и близки. На следващата година, все още под ограниченията на пандемията, изпратихме нови 12 писма към випуск 2021. А след това ковид беше изместен от нещо още по-страшно: една чудовищна война съвсем близо до нас, която погълна стотици хиляди човешки животи в лакомата си паст, изличи цели градове от лицето на Земята и застрашава да разруши бъдещето на всички ни. Поредните 12 писма неизбежно уловиха тази тревожност на 2022 година, но също и чувството за съпричастност с украинския народ.

И така, след три поредни години на проекта „12 писма“, 36 писма политат към своите дванайсетокласници (настоящи, минали и бъдещи). Съзнателно избрахме тази малко старомодна форма на общуване от времето, когато нямаше смартфони, чатове и социални мрежи и всяко писмо, написано лично от приятел (и обикновено на ръка), беше нещо специално. Искаме и този път да е специално. И да си намериш поне едно писмо, което е точно, ама точно до теб...“

Целия предговор към книгата прочете тук!