Автори / Франк Дикьотер

Франк Дикьотер

Франк Дикьотер е роден в Нидерландия през 1961 г. Образованието си продължава в Швейцария, като се дипломира от Женевския университет с две специалности – история и руски език. След като прекарва две години в Китай, той се премества в Лондон, където през 1990 г. получава докторат по история от Училището по ориенталски и африкански изследвания. Там преподава съвременна история на Китай. Дикьотер е професор в катедрата по хуманитарни науки в Университета на Хонг Конг от 2006 г. Той е доктор хонорис кауза на Лайденския университет и старши сътрудник в Института „Хувър“ на Станфордския университет.
Публикува десетки книги и над 65 статии в реферирани издания, които променят отношението на историците към съвременен Китай – от „Разговор за расата в съвременен Китай“ (1992) до „Китай преди Мао: Епоха на откритост“ (2007). Той е и автор на „Народна трилогия“, която разглеж- да въздействието на комунизма върху живота на обикновените хора в Китай въз основа на нов архивен материа л.
Първият том, озаглавен „Големият глад на Мао: История на най-опустошителната катастрофа за Китай“, печели най-престижната британска награда за документална литература „Самюъл Джонсън“ за 2011 г. Втората част – „Трагедията на освобождението: История на Китайската революция, 1945-1957 г.“ – попада в краткия списък от номинации за наградата „Оруел“ за 2014 г. Третият том на трилогията „Културната революция: История на народа, 1962-1976 г.“ е в краткия списък от номинации за наградата на Английския пенклуб „Хесъл-Тилтман“ за 2017 г. Франк Дикьотер живее в Хонг Конг. Произведенията му са преведени на двадесет езика. Най-новата му книга е озаглавена „Китай след Мао: Възходът на една свръхсила.“