Автори / Шемуел Бехар

Шемуел Бехар

Д-р Шемуел Бехар е роден в Пловдив през 1951 г. Дипломира се с отличие в Пловдивската медицинска академия „Ив. В. Павлов“ и работи известно време като акушер-гинеколог в провинцията.

През 1981 г. завършва с отличен успех Държавната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ в София и двугодишен майсторски клас по камерно-ораториална интерпретация. Постъпва като солист в Пловдивската опера. От есента на 1990 год. е на постоянна работа в Чехия, където играе редица главни роли в оперите „Травиата“, „Любовен еликсир“, „Атила“, „Трубадур“, „Набуко“ (с гастроли в Австрия), „Риголето“, „Дон Жуан“, „Севилският бръснар“, „Бал с маски“, „Бохеми“ и мн. др. С някои от тях гастролира и в Словакия.

През 2010 г. е публикувана книгата му „Кратка история на еврейската музика“ с DVD, с отзиви в международния печат. Има издадени по няколко записа на рецитали върху CD както в Чехия, така и върху DVD и CD в България.

От няколко години, изпълнява функцията на хазан (кантор) в пловдивската синагога „Цион“. Говори шест чужди езика: италиански, френски, испански, немски, чешки и руски, на които е изпълнявал и ролите си.