Автори / Джошуа Ферис

Джошуа Ферис

Джошуа Ферис завършва Университета на щата Айова през 1996 г. с бакалавърска степен по английски език и филосо- фия. След това се премества в Чикаго и работи известно вре- ме в рекламна агенция, преди да получи магистърската си степен по творческо писане от Университета на Калифорния Ървайн. Първият му роман И тогава стигнахме края (2007) е финалист за Националната награда за литература на САЩ и печели наградата за дебют PEN/Hemingway и наградата Discover на книжарници Барнз енд Ноубъл. Издадена е на двадесет и шест езика.
Вторият роман на Ферис, The Unnamed, излиза през 2010 г. Третият му роман, To Rise Again at a Decent Hour, е публи- куван през 2014 г. и през същата година (първата, в която до кандидатстване се допускат американски автори) влиза в краткия списък на наградата Man Booker. Романът спечелва и наградата за млади писатели Dylan Tomas.
През 2010 г. Джошуа Ферис е обявен от The New Yorker за „един от най-добрите 20 писатели под 40-годишна възраст, живеещи в САЩ“. Негови текстове са публикувани в The New Yorker, Granta, Tin House и Best American Short Stories. Живее в Ню Йорк.