Автори / Джон Ланчестър

Джон Ланчестър

Джон Ланчестър е британски писател и журналист. Роден е в Хамбург през 1962 г. Израства в Хонг Конг, завършва образованието си в Англия (Сейнт Джонс колидж, Оксфорд). Живее в Лондон, женен, с две деца.
Пише за Granta, The Observer, The New York Review of Books, The Guardian, Daily Telegraph, The New Yorker и London Review of Books. Автор е на романите Дългът към удоволствието (1996, носител на Whitbread Book Award), Господин Филипс (2000), Уханно пристанище (2002) и Капитал (2012), както и на мемоара Семеен романс (2007).
Опааа! Защо всеки на всекиго е длъжник и никой не може да си плати (2010) е единствената му документална книга до момента, в която той обяснява по задълбочен, духовит и разбираем за неспециалисти начин финансовата криза, започнала през 2008 година.
Ланчестър винаги се е интересувал от света на банките: баща му е бил банкер, такъв е и главният герой на последния му роман. Докато прави проучвания за романа си, той осъзнава, че се е сблъскал с „най-интересната
история, на която някога съм попадал“ – имплозията на пазарния капитализъм. Това е, по думите му, „абсолютно смайваща история, пълна с човешки моменти и драматизъм; история, чиито завои през математиката, икономиката и психологията са колкото жизненоважни за събитията от последните десетилетия, толкова и тайнствено непознати за широката общественост“.
Решава, че най-добрият начин да обясни на самия себе си как се е случило всичко това е да пише за него. Написва няколко блестящи статии по темата в London Review of Books и The Guardian през 2008-a и небивалият интерес към тях го вдъхновява да напише цяла книга, която излиза през 2010 година. „Най-накрая някой успя да ме осветли на разбираем език – и с възхитителен стил – по въпроса за финансовата криза. Джон е истински майстор“ – обобщава холандският му издател.