Автори / Сое Валдес

Сое Валдес

Родена в Хавана през 1959 г., обявена от Фидел Кастро за „враг на революцията” и прогонена от родината си заради начина, по който обрисува съвременна Куба, Сое Валдес се нарежда сред класиците на кубинската литература и е считана за един от най-силните гласове на новата постмодерна женска проза.

През 80-те години на 20 в. Сое Валдес работи в кубинската делегация към ЮНЕСКО и към културния отдел на кубинското посолство в Париж. През 90-те, вече в Хавана, е редактор на списание Cine Cubano („Кубинско кино”) и автор на киносценарии. Между 1993 г. и 1994 г. пише романа си La nada cotidiana („Всекидневното нищо”) и моли свой познат журналист да изнесе тайно ръкописа извън Куба. През 1995 г. книгата излиза в Париж и се превръща в събитие за френския литературен живот. След публикуването на романа Валдес живее в изгнание във Франция заедно със съпруга си и дъщеря си, а книгите й са забранени в Куба. В интервю за чешкия всекидневник „Право” авторката споделя: „По моему големият успех на книгата е, че в нея става въпрос за литература, а не за политика, че тя е за любовта и не-любовта, за отчаянието и надеждата. Тя разказва просто и искрено една история, която се роди в Куба, но намери отзвук във Франция, а и в други страни. ”

Сое Валдес е автор на редица романи и стихосбирки, сътрудничи на престижни издания в Испания и Франция: El País, El Mundo, Elle, Vogue, Le Monde, Libération. Носител е на множество литературни награди, сред които Premio Planeta през 1996 г. за романа Te di la vida entera („Цял живот за тебе дадох”).

Кубинската писателка ще се срещне с българска публика на 29-ти септември в Институт Сервантес-София. Събитието е част от културния календар на Столична община. Модератор на дискусията е Лили Табакова, преподавател по латиноамериканска литература в СУ „Св. Климент Охридски”. На срещата ще бъде представен романът на Сое Валдес „Всекидневното нищо”, издаден в България от ИК „Жанет 45”.