Автори / Славенка Дракулич

Славенка Дракулич

Славенка Дракулич е хърватска писателка и публицистка, един от най-издаваните съвременни хърватски автори. Родена е в Риека през 1949 г. Завършва сравнителна литература и социология в университета в Загреб, работи за изданията "Старт" и "Данас". Емигрира от Хърватия заради екстремния национализъм в новосъздадената държава.
Автор е на пет романа: „Холограми на страха”, „Мраморна кожа”, „Вкус на мъж”, „С. – Един роман за балканите” и „Фрида или за болката”.  а също и на четири книги с есета и документалистика („Как преживяхме комунизма и дори се смяхме”, „Балкан експрес”, „Кафе Европа” и „Те не биха сгазили и мравка – военни престъпници на съд в Хага”). Творбите й са преведени на повече от двайсет езика. Работи като журналист, нейни есета са публикувани в The New Republic, The New York Times Magazine and The New York Review Of Books. Сътрудник е на Süddeutsche Zeitung (Германия), Internazionale (Италия), The Guardian (Великобритания), The Nation (САЩ).
В редица свои статии, есета и художествени текстове проблематизира войната в бивша Югославия, хърватския национализъм и процеса срещу сръбските военнопрестъпници.
Дракулич е лауреат на множество отличия и награди, включително на наградата „За Европейско разбиране” на Панаира на книгата в Лайпциг през 2004 година. Доктор хонорис кауза на Благоевградския университет.
През 2007 романът й "Фрида или за болката" за мексиканската художничка Фрида Кало получава наградата за най-добър роман на годината в Хърватия.

Книгите й са преведени на над 20 езика. В момента живее в Стокхолм, Швеция и в Загреб, Хърватия