Автори / Теодора Димова

Теодора Димова

Теодора Димова е родена през 1960 г. в София. Завършва английска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Автор на пиесите “Игрила”, “Платото”, “Без кожа”, “Стопър”, “Замъкът Ирелох”, “Любовници”, “Кучката”, “Змийско мляко”, “Невидимите пътища на прошката”.
Първата й пиеса “Фюри” печели през 1987 г. награда на конкурс в БНР. През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия, а през 2001 пиесата й “Замъкът Ирелох” печели субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. 
Теодора Димова е участвала в редица международни уъркшопове по драматургия във Варна, Охрид, Будапеща. Специализирала е в Royal Court Theatre в Лондон.

“Емине” (2001) – романовият дебют на Димова се приема еднакво добре от критиката и читателите и поставя авторката още по-стабилно на картата на съвременната българска литература. Следват “Майките” (2005), преведен вече на редица езици, и “Адриана” (2007), с който писателката отдава почит на наследството на баща си, писателя Димитър Димов.

Теодора Димова впрочем е един от редките случаи на наследен талант в литературното поприще.