Автори / Дейв Егърс

Дейв Егърс

Дейв Егърс (1970, Бостън, Масачузетс) е американски автор, издател и застъпник на каузата за грамотност. Първоначално живее в Бостън и Илинойс и за известно време следва журналистика в Университета на Илинойс, но смъртта и на двамата му родители за съвсем кратък период от време го принуждава да прекъсне учението си, за да се грижи за осемгодишния си брат Кристофър (Тоф). Двамата се преместват в Калифорния, където Егърс работи като сътрудник и редактор на редица списания и литературни сайтове. Още първата му книга, A Heartbreaking Work of Staggering Genius (2000) – мемоари, обогатени с постмодерни техники и фикционализирани сблъсъци, му донася мигновено признание и номинация за Пулицър.

В усилия да създаде платформа за други млади писатели, Егърс основава Издателска къща МакСуийнис, която започва своята дейност през 1998 с издаването на литературното списание Timothy McSweeney’s Quarterly Concern.

826 Valencia – създадената през 2002 г. от Егърс организация с нестопанска цел със седалище Сан Франциско – е следваща стъпка в борбата за литературно образование. Това е писателска лаборатория, подкрепяна с труда на доброволци, за развитие на детската креативност и любов към книгите чрез програми, които включват безплатно обучение и уъркшопове по творческо писане. Скоро след това тя се разраства и сменя името си на 826 National, с филиали в 22 града по целия свят. ScholarMatch, сродна организация с нетърговска цел, основана през 2010 г., предлага програми за достъп до университетско обучение и финансиране на американски студенти.

Няколко книги с художествена проза последват мемоарите на Егърс, сред които: Zeitoun (2009), документален разказ за американец от сирийски произход в Ню Орлийнс; What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng (2006) – финалист за National Book Critics Circle Award; А Hologram for the King (2012) – финалист за National Book Award; Кръгът (2013), в която изследва вредното влияние на дигиталната и социалната медия; Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever? (2014) – включена в краткия списък на International Dublin Literary Award; Visitants (2015), сборник от пътеписи.

Егърс е носител на Литературната награда за мир Dayton и наградата на Аmnesty International Chair (2015), която се дава за изключителни заслуги в борбата за човешки права.