hide

20.00 лв.
18.00 лв.
 

Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места

Редактор
инж. Денка Тодорова, ланд. арх. Десислав Евлогиев, ланд. арх. Михаил Цветков
Илюстратор
Габриела Кръстинкова, Йоанна Кръстинкова
Корица
Мека корица
Корична цена
20.00 лв.
Брой страници
112
Издадена на
01.2024
ISBN
9786191868766
Тегло
300 g

Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места" – дългогодишен подробен и внимателен труд на ландшафтен архитект Невена Цветкова, в компактен формат, с огромен брой фотографии, графики, таблици, илюстрации и примери.

Книгата е предназначена за широк кръг от хора – специалисти, работещи в сферата на озеленяването, както и хора, които имат интереси, свързани с правилното засаждане и отглеждане на декоративни дървета. 

„Дългогодишното неправилно поддържане на дървесната растителност в градовете в България е причината за създаването на този наръчник. Дърветата в населените места страдат от оскъдна грижа и неправилно поддържане, което ги прави опасни и негодни да изпълняват функциите си, а това е недопустимо.

Работата ми като технически ръководител ми показа липсата на знания и визия за правилното планиране и поддържане на зелената система. Задачите се даваха от общински служители, които не разбираха от материята, нямаха необходимото образование и важното за тях беше – “резитбата да си личи”. Точно обратното на това, което трябва да е една правилна резитба всъщност. Започнах да събирам информация, която систематизирах в по-цялостен вид по-късно, когато станах учител, за да я преподавам на учениците си в часовете по парково строителство. И така, малко по малко се появи идеята за наръчник. В началото бях съсредоточена в резитбите на дървета и храсти, но не след дълго осъзнах, че проблемите са във всички етапи – от некачествен посадъчен материал, неправилно засаждане до лошо поддържане след това.“

Ланд. арх. Невена Цветкова