hide

22.00 лв.
15.40 лв.
 

Гласове от зеления свят. Растенията разказват за себе си

Преводач
Превод от
Италиански език
Редактор
Кети Иванова (стилистичен редактор), доц. д-р Кирил Стоянов (научен консултант), Христо Хр. Тодоров (консултант по латински език)
Оформление
Илюстратор
Ирене Пенаци
Корица
Мека корица
Корична цена
22.00 лв.
Брой страници
88
Издадена на
11.2022
ISBN
978 619 186 708 0
Оригинално заглавие:
Voci dal mondo verde: le piante si raccontano

Те могат да бъдат високи като небостъргачи, шарени като дъгата или с тъй широки листа, че под тях слоновете да изглеждат като мравки. Едни се хвалят, че са се срещали с динозаврите, други – че са поставили началото на легенди, трети – че могат да изхранят човечеството... В тази книга трийсет изключителни растения ни разказват за себе си и разкриват специалните си умения и стратегии за оцеляване. А във всяко от тях, както ще се уверите сами, има по цял свят за опознаване. Тук са обикновеният смърч и йерихонската роза, полярната върба, червеното мангрово дърво, гинкото, маслината, баобабът, гигантската секвоя... Пъстра компания от забележителни създания, покрай които ще научим нещичко не само за тях, но и за себе си.

Любопитни факти за деца и възрастни, събрани от Стефано Бордильони с подкрепата на ботаниците от Падуанския университет (който през 2022 г. навършва осем века!) и красиво онагледени от Ирене Пенаци.

„Гласове от зеления свят“ е част от поредицата „Книги от градината“ на италианското издателство „Наука“ (Editoriale Scienza), замислена в сътрудничество с Падуанския университет, който през 2022 г. отбелязва осем века от своето основаване, и с Ботаническата градина в Падуа (1545) – най-старата университетска градина в света, която съдържа 3500 растителни вида и е едно от важните средища за изследване и съхраняване на биологичното разнообразие на нашата планета.

Разгледайте откъс тук