hide

25.00 лв.
22.50 лв.
Извън наличност

Весел, гъделичкащ смях. Част 1

Редактор
Севдалин Генов
Оформление
Категория
Корица
Твърда корица
Корична цена
25.00 лв.
Брой страници
132
Издадена на
01.2017
ISBN
978 619 186 202 3

Удоволствие, радост и светлина ни заливат от приказките на Маргарит Минков. Това е съвременна литература, написана на разбираем език, с уважение към детската душевност. Веселите истории са изпълнени с игрословици, шеги и закачки и в тях участват Следобедният сън, котешката сянка Прескочиполянка, Случайният шаран, Кокошката, която снесла шарен бонбон, Облачното човече, Колекционерът на усмивки, куклата Повече Не Мога и шареното цвете Добро Настроение, Лъжеиграчът, Такивамити Работи, Кучето Което Свиреше На Акордеон, китове, котарачета, кенгура, чайки, вятърът и Невидимото човече и Мишката, на която й дошла една мишъл.

Маргарит Минков беше драматург и поет и в приказките му има много поезия. Те са забава и наслада, с дискретно внушен морал– каквито трябва да бъдат истинските приказки. Преди години в анонимния конкурс сред българските писатели за оригинална авторска приказка, Маргарит спечели Андерсенова награда. Представени в „Лека нощ, деца“ на БНТ, приказките станаха популярни сред децата, а екранизациите им в по-ново време бяха излъчени от европейски телевизии.

След като се забавляваме с вълшебните истории на Маргарит Минков, можем спокойно да ги подредим до приказките на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг.

Книгата е включена в престижния каталог White Ravens 2016, съставян от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

 

 

„Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков" 

– Разговор на Радослав Чичев с редактора на книгата Севдалин Генов, 
08.02.16, Артефир, програма Христо Ботев, БНР. 

 

"Маргарит, който измисли летенето"
"Докато четях “Весел, гъделичкащ смях” на Маргарит Минков, в главата ми акостира бухлатият лик на Айнщайн, който някъде беше казал: Ако отначало една идея не ми се струва абсурдна, значи за нея няма надежда. Подозирам, че думата абсурд е измислена от някой, който просто е търсел по-лаконичен начин да назове изобретателността. Неслучайно повечето деца са почитатели на хумора на абсурда - той събужда у тях откривателя, освобождава ги от задължението да следват точно определена логика и ги приветства да изплетат свой смисъл от нишките на даден текст (или пък просто да се оставят на удоволствието да бъдат учудени)..." 

– Петя Кокудева, Култура, Брой 4 (2841), 05 февруари 2016
 

“Весел гъделичкащ смях” – книга на Маргарит Минков, 21.03.2016.
Редакторът Севдалин Генов гостува в Денят започва с култура, БНТ 

"Минков е много особен и все още българската литература не го познава като поет. Надявам да бъде преоткрит, защото и поезията му, и приказките му нямат популярност за разлика от пиесите му, където има успехи и в страната, и в чужбина. Той доби известност основно като драматург, коментира Генов и обобщи: “Силното му отриване като писател, който създава една великолепна литература за деца, става с това издание.” 


"Весел, гъделичкащ смях" 
Петя Тетевенска, БНТ (репортаж), 01.03.2016