hide

15.00 лв.
13.50 лв.
 

Алманах на панелна „Тракия“

Преводач
Редактор
Нина Толева, Виктор Новак
Корица
Мека корица
Корична цена
15.00 лв.
Брой страници
212
Издадена на
09.2016
ISBN
978 619 186 266 5


Книгата представя развитието на един типичен и същевременно уникален жилищен район. Започвайки като експериментален комплекс от нов тип, „Тракия“ се превръща от нарицателно име за панелен квартал в предпочитано от жителите на Пловдив и околността място за живот.

Алманахът е резултат от мащабно изследване, в което се включват над 60 души специалисти и доброволци, проведено в периода февруари – август 2016 година, в рамките на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Тя включва архивна и актуална информация за състоянието на различните елементи на градската среда, картографски материали от теренни обходи, графични материали и схеми, данни от проведено за целта статистическо проучване, анализи на срещи с жители на района, и статии по свързани теми.

Проучването е реализирано благодарение на усилията на много и различни партньори: университетски студенти и преподаватели, неправителствени организации, държавни и общински институции, местни жители, частни лица и фирми. Чрез специално разработената за целта методология изследването прави моментна снимка на сегашното състояние на жилищният район като по този начин разкрива силата на гражданското участие като първопричина за трансформационните процеси на градската среда протичащи в последните 26 години.

Книгата излезе в рамките на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 “ДЕЙСТВИЕ!”, 30 септември – 9 октомври 2016, в квартал Тракия, Пловдив.  

 

Един от резултатите от проучването, организирано от ONE ARCHITECTURE WEEK по темата за 2016, е интерактивна онлайн карта, на която е отразено актуалното състояние на ж.к. Тракия.