hide

19.99 лв.
17.99 лв.
Извън наличност

Весел, гъделичкащ смях. Част първа

Редактор
Севдалин Генов
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
19.99 лв.
Брой страници
132
Издадена на
12.2015
ISBN
978 619 186 201 6

Удоволствие, радост и светлина ни заливат от приказките на Маргарит Минков. Това е съвременна литература, написана на разбираем език, с уважение към детската душевност. Веселите истории са изпълнени с игрословици, шеги и закачки и в тях участват Следобедният сън, котешката сянка Прескочиполянка, Случайният шаран, Кокошката, която снесла шарен бонбон, Облачното човече, Колекционерът на усмивки, куклата Повече Не Мога и шареното цвете Добро Настроение, Лъжеиграчът, Такивамити Работи, Кучето Което Свиреше На Акордеон, китове, котарачета, кенгура, чайки, вятърът и Невидимото човече и Мишката, на която й дошла една мишъл.

Маргарит Минков беше драматург и поет и в приказките му има много поезия. Те са забава и наслада, с дискретно внушен морал– каквито трябва да бъдат истинските приказки. Преди години в анонимния конкурс сред българските писатели за оригинална авторска приказка, Маргарит спечели Андерсенова награда. Представени в „Лека нощ, деца“ на БНТ, приказките станаха популярни сред децата, а екранизациите им в по-ново време бяха излъчени от европейски телевизии.

След като се забавляваме с вълшебните истории на Маргарит Минков, можем спокойно да ги подредим до приказките на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг.

Книгата е включена в престижния каталог White Ravens 2016, съставян от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

 

 

„Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков" 

– Разговор на Радослав Чичев с редактора на книгата Севдалин Генов, 
08.02.16, Артефир, програма Христо Ботев, БНР. 

 

"Маргарит, който измисли летенето"
"Докато четях “Весел, гъделичкащ смях” на Маргарит Минков, в главата ми акостира бухлатият лик на Айнщайн, който някъде беше казал: Ако отначало една идея не ми се струва абсурдна, значи за нея няма надежда. Подозирам, че думата абсурд е измислена от някой, който просто е търсел по-лаконичен начин да назове изобретателността. Неслучайно повечето деца са почитатели на хумора на абсурда - той събужда у тях откривателя, освобождава ги от задължението да следват точно определена логика и ги приветства да изплетат свой смисъл от нишките на даден текст (или пък просто да се оставят на удоволствието да бъдат учудени)..." 

– Петя Кокудева, Култура, Брой 4 (2841), 05 февруари 2016
 

“Весел гъделичкащ смях” – книга на Маргарит Минков, 21.03.2016.
Редакторът Севдалин Генов гостува в Денят започва с култура, БНТ 

"Минков е много особен и все още българската литература не го познава като поет. Надявам да бъде преоткрит, защото и поезията му, и приказките му нямат популярност за разлика от пиесите му, където има успехи и в страната, и в чужбина. Той доби известност основно като драматург, коментира Генов и обобщи: “Силното му отриване като писател, който създава една великолепна литература за деца, става с това издание.” 


"Весел, гъделичкащ смях" 
Петя Тетевенска, БНТ (репортаж), 01.03.2016