hide

13.90 лв.
11.82 лв.
 

Антология съвременна турска поезия

Превод от
турски език
Редактор
София Несторова
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
13.90 лв.
Брой страници
176
Издадена на
12.2014
ISBN
978 619 186 097 5


АЙТЕН МУТЛУ
Родена в Бандърма (1952). Завършва икономика и строително инженерство в Истанбул. Първата ù поетична книга излиза през 1984 година. Отличена с редица национални и международни литературни награди. Стиховете ù са представени в различни световни антологии на поезията. Превежда активно от английски език.

ХАЙДАР ЕРГЮЛЕН Роден в Ескишехир (1956). Завършва социология в Средноизточния технически университет в Анкара. Няколко години преподава в Анадолския университет в Ескишехир, след което се премества в Истанбул. Дълги години работи в сферата на телевизионната реклама. Понастоящем преподава творческо писане и турска поезия в различни университети.

ТОЗАН АЛКАН Роден е в Истанбул (1963). Завършва Галатасарайския лицей и Босфорския университет. Преподава във Факултета по чужди езици на Истанбулския университет; главен редактор на списанието и издателството за преводна литература ÇN („Б. пр.“). Автор на няколко стихосбирки. Превежда поезия от френски и английски език.

ДЕНИЗ ДУРУКАН Родена в Истанбул (1966). Авторка на три книги с поезия. Стиховете ù са преведени на различни езици. Занимава се и с рок-музика; колумнист в сп. „Турски рок“. Живее и работи в Истанбул.

ЕМЕЛ ИРТЕМ Родена в Сеитгази, Ескишехир (1969). Завършва Медицински институт, а след това латински език и литература в Истанбулския университет. Авторка на четири книги с поезия, които са отличени с национални литературни награди. Преведена на различни езици.

ДИДЕМ МАДАК Родена в Измир (1970). Завършва право в родния си град, след което се установява в Истанбул. Работи като адвокат. Издава три стихосбирки, отличена с национални награди за поезия. След тежко боледуване умира от рак (2011).

ГЬОКЧЕНУР Ч. Роден в Истанбул (1971). Детството му преминава в различни градове на страната. Завършва електроинженерство в Истанбулския технически университет. Първите му литературни изяви датират от 1990 година. Участва в редица международни четения, литературни проекти и творчески ателиета. Автор на шест книги с поезия.

НУРДУРАН ДУМАН Родена в Чанаккале (1974). Завършва Истанбулския технически университет. Преводачка и редакторка в издателство „Özgür“. Подготвя и води телевизионно предаване за литература. Стиховете ù са преведени на различни езици.

ОНУР БЕХРАМОГЛУ Роден в Истанбул (1975). Завършва политология и международни отношения в Университета „Мармара“. Първата му книга с поезия излиза през 2006 година. Преведен на различни езици.

КАДИР АЙДЕМИР Роден в Истанбул (1977). Автор на пет книги с поезия, една с разкази и един роман. Работи като коректор във в. „Джумхуриет“; главен редактор на издателство „Yitik Ülke“ и на едноименния електронен сайт за литература и култура

ЗЕЙНЕБ КЬОЙЛЮ Родена в Чорум (1978). Завършва Факултета по комуникации на Анкарския университет. Работи като редакторка в различни книгоиздателства. Първата ù книга с поезия излиза през 1998 година. Стиховете ù са преведени на различни езици.

ГОНДЖА ЙОЗМЕН Родена през 1982 г. в Тефенни, Бурдур. Завършва английска филология в Истанбулския университет, защитава докторат. Първата ù стихосбирка е отпечатана през 2000 година. Превежда активно от английски.