hide

10.90 лв.
9.81 лв.
 

Светлината си тръгва на пръсти

Редактор
Петър Чухов
Корица
Мека корица
Корична цена
10.90 лв.
Брой страници
80
Издадена на
12.2013
ISBN
978 954 491 994 8


Талантливата поезия е предизвикателство. Даровитите поети предизвикват смисъла на думите. Катя Белчева прави още една крачка – тя предизвиква смисъла на нещата. И от това се раждат вибрации, които събуждат изяществото на непосредствеността.

Петър Чухов


Познавам и следя с ангажирано внимание писането на авторката още от началната й обещаваща поява в литературния живот. С готовност приех да стана редактор на първата й книга (която бе наградена на „Южна пролет“, най-престижното признание за млад автор). Така че изпратеният ми ръкопис беше за мен просто потвърждение на очакванията ми. С голяма радост откривам развитие, и още повече смелост, и спокойно-мъдро вглеждане... Има книга: силна, истинска, заслужаваща адмирации.

Екатерина Йосифова


Книгата е спечила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.

 

Нели Лишковска, за книгата на Катя Белчева "Светлината си тръгва на пръсти":

"Доверих се на посвещението на Катя Белчева, което тя ми написа на новата си книга „Светлината си тръгва на пръсти”. То гласеше: ”Следвай светлината”. Оставих вълшебството на нейната поезия да ме осветли и очудни. Не сгреших – беше меко и ласкаво още от първото стихотворение.

По жилките на листата
сутрин
слиза слънцето..."
 

"В „Светлината си тръгва на пръсти” го има космополитният Пловдив редом с изоставените села, има баби и дядовци, има син и любов – и способността да се придаде на мига бистрота и същевременно многозначност. И безстрашие, както уточни на премиерата на книгата Екатерина Йосифова."

Марин Бодаков, Ходене по буквите, в. Култура - Брой 19 (2768), 23 май 2014

 

Катя Белчева е родена и живее в град Пловдив. Завършила е Славянска филология и История в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Превежда от полски език. Има множество публикации в литературните издания в страната. През 2010 г. излиза книгата й „Стъпала в пясъка“ (Издателство „Жанет 45“, редактор Екатерина Йосифова), с която печели награда за дебютна книга на млад автор „Южна пролет“, Хасково, 2011 г. През 2013 г. е отличена в конкурса за поезия „Добромир Тонев“ и в конкурса на Община Пловдив за издаване книги на пловдивски автори.