hide

14.90 лв.
13.41 лв.
 

Операция "Райски газ"

Редактор
Здравко Попов
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
14.90 лв.
Брой страници
302
Издадена на
01.2013
ISBN
978 954 491 878 1

Вече е в ход „Операция Райски газ“! Веселите досиета на Прехода са разсекретени! Не пропускайте тази разтърсващо смешна книга на Петър Краевски, от която ще разберете: Що е това хумористичен разказ на ужасите? Кои са най-веселите наемни убийци на света? Кой е Дебелия Джъстин и защо подлежи на ликвидация? Може ли ром да пътува във времето с кон, каруца и противогаз? Как се прави успешен алъш-вериш с извънземно? Има ли поразяваща мощ авангардното изкуство? Откъде тръгват смешните абсурди в медиите? През какви перипетии преминава най-невероятното околосветско пътешествие на всички времена… или защо на лирическия герой понякога му писва и решава да се евакуира от своя разказ?
Всичко това и още много активни смехо-мероприятия – само в „Операция Райски газ“! Прочетете я. Без да е лековата, книгата има лековит характер – неусетно отстранява болестните образувания на Прехода като мизантропия, глупост, безгръбначие, нихилизъм, дебелоочие, лошо настроение и други такива.
„Операция Райски газ“ – хумор, с който се диша по-леко!


Петър Краевски не отскоро си е извоювал имe на млад, все още, автор, който пише и публикува чудесен хумор в стихове – хумор изящен и остроумен, откъдето и да го погледнеш. Същите щастливи белези наблюдаваме в разказите от „Операция Райски газ”. В творбите на Петър Краевски са налице много силни и свежи попадения, което ме кара да вярвам на този автор.

Здравко ПОПОВ

Краевски, без да е краен, се доказва като безкраен талант... И новата му сериозна книга продължава навика му да пише шеговитата, но не и шегаджийска проза... Успех в лова на читатели!


Румен ЛЕОНИДОВ

В „Операция Райски газ” ще усетите за пореден път удоволствието от срещата с един талантлив сатирик. Писател, който умее да те води из лабиринтите на своето остроумие, да те разсмее бурно и да те накара да се впечатлиш от пошлостите и грозотията в живота. Която отново ни е представена с финес и достатъчно чувство за мярка. Малко са истинските, талантливи сатирици от средното поколение у нас. Е, сред тези “малко”, мащабно място е заел Петър Краевски. Утехата е, че е от средното поколение, както казах. Което значи, че има време да радва още своите почитатели с нови книги в бъдеще.


Петър СОФРОНИЕВ, писател и журналист

С „Операция Райски газ” Петър Краевски потвърждава твърдението ми, че е Моцарт на днешния български хумор. Петър Краевски е български хуморист, за който няма пресметливи и лицемерни прегради за смеха и пред него рухват крепостите на глупостта. Мислех си тъжно, че след сатирици като Чудомир, Марко Ганчев, Георги Мишев, вече престолът на българския хумор е обезнаследен. Но не е така. Смехът продължава да блика, а това е последното и най-вярното доказателство, че все още ние, българите, сме живи. Не само живи, но и най-нахално и безотговорно се кикотим над драмите си. Защото знаем – само така ще победим – смеейки се! Нуждаете ли се от други доказателства, господа съдебни заседатели? Прочетете „Операция Райски газ” и произнесете присъдата си.

Стоян ВЪЛЕВ

 


ОТЗИВ от Петър Софрониев  за премиерата на „Операция Райски газ” (София, 23.04.2013 г.):

"Тази вечер не мислех да идвам, защото ме тресе страшна мъка. Страшна мъка ме тресе още от времето, когато прочетох „Операция Райски газ”, преди да излезе на книжния пазар. Страшна мъка ме тресе и сега, защото не съм я написал аз тази книга. Не знам как Петър Краевски и другата пловдивска хиена в сатирата Здравко Попов са я направили комбината „автор-редактор”, но се е получила чудесна книга! Благодаря им, че не пишат често, за да имам и аз някакъв шанс в хумористичната литература. Казвам го със самоирония, на наистина го мисля. Страшно ме е яд за това, че двама от най-значимите ни сатирици се „пръкнаха” в Пловдив! В което няма нищо обидно, разбира се. Но, все пак, защо да не сме ние?

В новата книга на Петър Краевски „Операция Райски газ” искам специално да отделя разказа „Оперетна реформа”. Аз съм човек, който години наред си е изкарвал хляба с хумор и с хумор си храни децата до дълбоки старини, но четейки споменатия текст, съм цвилил от смях в три часа през нощта и всички съседи ми завиждаха, защото мислеха, че при мен има девойка и се забавлявам добре. Това е разказ, който веднага може да влезе във всяка световна  антология за хумор и сатира, защото там смехът е изведен до страшни висоти.

За мен четенето на „Операция Райски газ” беше истинско удоволствие.  Рядък шанс е да поемеш такъв тип смях в трудно и скучно време като нашето. От позицията си на автор и литератор мога да определя новата книга на Петър Краевски като истинско бижу в колекцията на скромната откъм количество съвременна българска сатира."