hide

11.00 лв.
9.90 лв.
 

Инцидент

Редактор
Миглена Николчина
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
11.00 лв.
Брой страници
168
Издадена на
12.2012
ISBN
978 954 491 877 4

 

Инцидент“ е история с класическата структура на детективски роман. С една разлика – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието. Един мъж хвърля на една жена ключовете от общия им дом заявявайки, че не иска да я види никога повече. И изчезва. Поведението му е толкова нетипично за него, че вместо да се разгневи, жената се впуска да го търси. След като го намира, в продължение на повече от година се разбулват пластове от тайни и неизговорени неща, които никой от нас не би искал да открие за любимите си хора. В хода на историята, мъжът и жената многократно сменят позицията на насилник и жертва, докато стане ясно, че това са просто роли, а не непроменим житейски избор. Точно, когато читателят си мисли, че е стигнал до дъното на мрачната история за един уж случаен инцидент между двама души, следва финален обрат, който отново повдига въпроса кой всъщност е „престъпникът“.

На фона на универсални теми като безплодие, родителство, вярност, връзките между детството и реализация на човека като възрастен, авторът развива много интригуващ възглед за произхода на човешките неразбирателства и невъзможността за истинска взаимност. Според нея, в общия случай човекът не умее да бъде умерен към децата си. Той или не успява да отвори нужното място за тях в живота си и те са в позиция на пренебрегнати, или пък махалото спира в противоположната точка и родителят свръхконтролира децата си, лишавайки ги от възможност да открият себе си. Всички житейски избори, включително и тези за отношенията ни с другите, се оказват предопределени от това в коя от двете страни на барикадата ни са ни поставили родителите ни – при свръхзащитените или при пренебрегнатите. Срещата между тези два типа хора често е сблъсък и самота.

„Инцидент“ е главоломно бърз роман, който или ще очарова читателите, или ще ги обърка, но със сигурност няма да ги остави безразлични. А четенето и самоопознаването ще вървят ръка за ръка.

* * *

Не прилича ли сблъсъкът между двама души на природно бедствие? Замислете се… Обикновено се започва с постоянни трусове, чийто епицентър е сърцето – земетресението ни пропуква, отваря в нас бездни, от които започват да прииждат и останалите стихии. Словесното торнадо, чрез което се стремим да разпердушиним врага; огнената лава, която ни разяжда отвътре, когато сме наранени; цунамито, което се излива от очите ни в пристъп на тъга и с което целим да удавим във вина отсрещната страна. Отприщи ли се веднъж хаосът в любовта, настъпва или Големият взрив, или Апокалипсисът. Можете да го наричате и просто Инцидента, ако сте почитатели на евфемизмите."Тъжно е, че трябва почти да умреш, за да се промениш..." - с това завършва новата книга на младата писателка, психолог и журналист, Станислава Чуринскиене. В книгата "Инцидент" ще намерим произхода на човешките неразбирателства, четейки за двама души, които по думите на авторката "се изяждат" по ужасен начин. Как влияе на живота ни начинът, по който са ни отгледали родителите ни и защо България е по-добро място за живот от Брюксел научаваме от разговора си със Станислава Чуринскиене.
 

"Удоволствие бе да разговарям с писателката, която ме пусна да погледна в нейния свят. Не успях да науча всичко за нея, но разбрах, че най-важното нещо в живота й е синът Томас. Два пъти й се е случвало да се влюби – и двата пъти в литовци. Веднъж в бившия вече съпруг Дайнюс – баща на Томас, и втория път – в сегашния й съпруг Арунас Винчунас. Говорейки с нея, респектът от писателските й качества се пренесе на друго ниво – емоционална и искрена, Станислава Чуринскиене направи срещата ни достатъчна, за да остана неин почитател."
– из интервю на Димка Кабаиванова с авторката, за Nikak.bg
 

"Признавам си, тази книга ме свари неподготвена. Започнах я с нагласата, че ще чета любовно-драматичен роман за историята на двама души, които се обичат и правят всичко по силите си за намиране на път един към друг. Нямах и най-бегла представа по какъв точно начин ще бъде поднесена тази история..."

– Гергана Семерджиева за BG-Damma, 26.01.2013

 

"...Тази книга ми е трябвала още преди 5-6 години, просто не съм го знаел, а и я е нямало. И след прочита й – бавен, внимателен, с много препрочитания на отделни страници, – съм променен. И точно както написах вчера във фейсбук: “За пореден път се убеждавам, че ако една книга те “улучи”, просто става като откровение.” 
– Христо Блажев за Книголандия, 18 март 2013