hide

14.00 лв.
12.60 лв.
Извън наличност

Щастие

Превод от
турски език
Редактор
София Желева
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
14.00 лв.
Брой страници
432
Издадена на
08.2009
ISBN
978 954 491 566 7

Йомер Зюлфю Ливанели е сред най-известните съвременни турски писатели. Роден е 1946 г. в град Ългън (вилает Кония). Изявява се и като певец, композитор и режисьор. Автор на няколко романа, както и на музиката на над тридесет филма. Произведенията му са преведени на много езици. 

Писателят е сред най-популярните интелектуалци в Турция. След преврата от 1971 г. е принуден да емигрира и живее в Швеция, Франция и Гърция. Връща се в Турция в средата на 80-те и става една от най-влиятелните личности в културния и политическия живот на страната, наричан „турският Боб Дилън“. От 1996 година писателят е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Композиторът Ливанели създава над триста песни, които му носят огромно признание и популярност. Музикалното му творчество включва и музика за тридесет филма, една рапсодия и един балет. Носител е на много музикални награди, сред които Наградата за най-добър композитор на песенния фестивал Сан Ремо 1999 г. На филмовия фестивал „Златен портокал“ в Анталия на два пъти получава наградата за най-добра филмова музика, а през 2000 г. е удостоен с наградата за цялостен принос. През годините изнася десетки концерти в Турция и чужбина, като печели голяма известност в Гърция, Германия и Холандия. Работи със звезди, като най-дългогодишно е сътрудничеството му с гръцките певци Микис Теодоракис и Мария Фарандури. Легендарен е концертът му в Анкара през 1997 г., събрал половин милион души. През 2010 г. участва в концерта на групата U2 в Истанбул. Продължава да изнася концерти, като често напомня, че не е певец, а композитор, който изпълнява песните си.

Режисьорът Ливанели е режисьор на четири филма, сред които с най-много награди е „Мъгла“, който му носи и отличието за най-добър режисьор на фестивала във Валенсия през 1988 г. Филмът му „Желязна земя, медно небе“, в който работи заедно с продуцента Вим Вендерс, получава наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала в Сан Себастиан през 1987 г.

Литературно творчество на Ливанели е в различни жанрове – разкази, романи, пиеси, публицистика. Писателският му дебют е през 1978 г. със сборник разкази. Първият му роман „Евнухът от Константинопол“ излиза през 1996 г. и му донася Балканската литературна награда.


С най-много преводи в чужбина е романът му ”Щастие“ (2002 г.). Този роман вдъхновява и създаването на филм, станал емблематичен за съвременното турско кино.