hide

10.00 лв.
5.50 лв.
 

Една дълга нощ в Бискупов

Преводач
Превод от
чешки език
Редактор
Жоржета Чолакова
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
10.00 лв.
Брой страници
104
Издадена на
04.2011
ISBN
978 954 491 678 7


Тереза Рийдълбаухова (1977, Прага) завършва чешки език и литература и френски език в Карловия университет в Прага. През 2007 г. защитава докторат по чешка литература. Понастоящем преподава чешки език към Катедрата по славистика в Сорбоната. Автор е на три стихосбирки: „Сини ябълки“ (2000), „Една дълга нощ в Бискупов“ (2005), „Дон Витор си играе и други стихотворения“ (2009) и поемата „Образ на девичи плач“ (2002).

През 2001 г. създава в дома си на Лоретанския площад Литературен салон, в който участват както чешки, така и чуждестранни поети, музиканти и художници. През 2006 г. основава асоциация „Литературен салон“, която не само организира авторски четения, но и  издава стихосбирки на поети дебютанти: Виктор Шпачек, Ян Брабец, Симона Рацкова, Ондржей Мацура, Ева Кошинска, Якуб Белан, Георги Господинов (в превод на Ондржей Заяц), Ева Оубрамова, Павлина Лесова и др.
(вж. www.literarnisalon.cz).

Нейни стихотворения са публикувани в реномирани литературни издания в Чехия, Словакия, Франция, Германия, Канада, Мексико, България. Участвала е в международни поетични фестивали в Канада, Словакия, Франция и България. Предстои да излезе от печат чешко-френското издание с избрани нейни творби „Цяла нощ чаках“.


Преводачката Димана Иванова (1979, Варна) завършва Славянска филология с профил чешки език и литература и Френска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Два пъти е носител на наградата за млади преводачи от чешки език на конкурса „По стъпките на Григор Ленков“, организиран от Чешкия център в София – за превод на разказа „Калокагатия“ на Франтишек Гелнер (2002) и за превод на стихове от Катержина Рудченкова, Луиза Новакова, Радек Мали и Радек Фридрих (2006). Понастоящем е редовен докторант по Сравнително литературознание към Катедрата по чешка литература и теория на литературата във Философския факултет на Карловия университет в Прага. 

Редовен сътрудник е на чешкото електронно списание www.iliteratura.cz в рубриката за български книги и е член на редакционната колегия на сп. „Българи“ в Прага. Има публикувани стихотворения в „Литературен вестник“ и „Словото днес“, в списанията „Знаци“, „Страница“ и електронните издания „Литклуб“ и „Публик Републик“. Нейни стихове са преведени на английски език.