hide

11.00 лв.
9.90 лв.
 

Щаделбауер

Редактор
Миглена Николчина
Оформление
Корица
Мека корица
Корична цена
11.00 лв.
Брой страници
176
Издадена на
02.2010
ISBN
97 89 544 91 597 1

"Изискана и смешна, абсурдна и магична, тази история за млада двойка, гостуваща у родителите на годеника, пренася една любима на българската литература тема - затворените общности с техните нелепости и вдъхновения - в австрийската провинция.
Леони Ходкевич е майстор на изречението на ироничната недоизказаност."
Миглена Николчина

"Първият роман на Ходкевич, който скоро ще има своята премиера и в немскоезичния пазар, представлява покана за комедия: неговият сюжет е посветен на идиотията на затворените човешки общности (тип Радичков), които компенсират своята вакуумираност със суеверия, фантазми, причудливи кодове със силата на закон... И всичко това е през мисълта на един софийски и космополитен поглед, който гледа в диапазона между глупостта и вълшебството."
Марин Бодаков, репортаж за премиерата на романа, публикуван в Култура. 

"Подир множество стилове, подбирани сякаш с оглед на вписването в литературната историография, Леони Ходкевич се чете леко като Селма Лагерльоф, тя увлича, пренася, позволява на ума да види и опипа круши, дървени маси и обрасли с цъфнали дървета хълмове; да се лашне между клаустрофобията и носталгията, между любовния интерес и внезапното изстиване, между нетърпението да разбереш какво ще се случи и желанието да забавиш ход, за да се насладиш на това, което се случва в момента.
“Щаделбауер” е роман, написан с уважение и любов към изкуството на литературата; и това в крайна сметка е и усещането, което оставя у читателя. Аз бих нарекла това майсторство."
Зорница Христова, Култура

"След „Щаделбауер” одомашняването на българската литература приключи. Леони обърна камъните. Да видим какво има отдолу.
Вярвам във вълшебството на тази книга да казва спокойно, че нещата не са такива, каквито изглеждат, което се отнася не само за живота, но и за литературата, а тя винаги опитва да е по-голяма от него. Затова трябва да се чете."
Силвия Чолева, Литературен вестник

 

 

Леони Ходкевич e родена през 1966 г. в гр. София. Завършва романистика и етнология във Виенския университет и издава първата си книга с кратка проза „Нощна езда през гората“.

Работи като културен мениджър, университетска преподавателка и журналистка, поставя театрални пиеси и инициира социално ангажирани проекти.
Живяла е в София, Виена, Италия и Испания, а в момента живее в Австрия, където се разиграва действието на дебютния й роман „Щаделбауер“.