hide

9.95 лв.
8.96 лв.
 

Обици и змии

Преводач
Превод от
японски език
Редактор
София Несторова
Оформление
Поредица
Корица
Мека корица
Корична цена
9.95 лв.
Брой страници
112
Издадена на
03.2009
ISBN
9789544915148


С излизането си “Обици и змии” – дебютният роман Хитоми Канехара - предизвиква шок в родината си и се превръща в бестселър сред младата читателска аудитория.
Романът печели наградата “Акутагава” (2004) – най-престижното отличие за млади автори. 21-годишната тогава Канехара е едва втората жена, носител на приза, традиционно присъждан на колегите й мъже. Нещо повече, един от най-ярките представители на модерната японска проза и член на журито, Рю Мураками (не е роднина на Харуки) заявява уверено, че това е “най-силната книга в историята на наградата изобщо”.

На не повече от стотина страници авторката разгръща историята на Луи (кръстена на марката Луи Вюитон), която търси себе си в преследването на болката и удоволствието чрез мъчителни трансформации на собственото тяло.
Стилът шокира и разтърсва с пределната си изчистеност и простота. Героите на Канехара не са от онези, които бихте поканили на вечеря, но в същото време не е трудно да разберете тоталната им отчужденост от другите и самите себе си.
Романът на Канехара с хладна ярост заявява съпротивата си срещу груповата идентичност и кошерното съществуване. В свят, в който индивида се приема за отклонение от нормата, младата Луи се отдава с нарастващо усърдие на демоничен секс, ритуален мазохизъм, пиърсинг и автомалтретиране.

Романът документира пропастта, зейнала между поколенията и повежда читателя в едно мрачно, шокиращо и в същото време хипнотично спускане в света на ъндърграунда. Ключовите думи в този лабиринт са: графити, комикс, пиърсинг, татус, мода.

 

 

“Всеки, който е бил млад в днешна Япония, изпитва същата степен на отчаяние като героите ми – казва самата Канехара. – На равнището на разума ясно осъзнавах, че надежда няма, но не гледам на себе си като на говорител на своето поколение. Просто пиша това, което чувствам. Графичното, шоково описание на секс е неизменна част от него. “Обици и змии” е елегантно груб и открояващ се в потентната си простота роман.” 
Кристин Томас, Bookforum

"Не се изненадвайте, ако обръщайки страниците, започнете плахо да поглеждате зад рамо... Хитоми Канехара безстрашно ни въвлича в един свят, също толкова необясним колкото и Нарния и с грациозна коравина ни превежда през лабиринтите, изграждащи съвременната японска контракултура.”
Джей Ти Лерой

“Преднамерено смущаваща, “Обици и змии” предлага повече от социологичен интерес, тя е шокираща, без да е сензационна.”
Мая Джеги, The Guardian

"Виждаме хора с живот сякаш без начало и без край, без цел и смисъл. Живот, в който сексът е доминанта, но любовта е неясно понятие. Свят, който не вярва, че пълноценното щастие е възможно и не се бори за него. И ако нещо е шокиращо в романа на Хитоми Канехара, то е именно тази откровена рисунка на обществото – или нека не сме толкова абстрактни – на младите хора в страна, която традиционно свързваме с красота, източна мистика, просперитет. Която едва ли не се носи във вечно щастие сред пухкавите бели облаци над Фуджияма. А тези едва стотина страници са много подобни на японска гравюра в тъмни краски, със семпли щрихи, създаващи впечатлението за детайлност и дълбочина на един почти хирургически разрез живот."
Геграна Стойчева, Словото 


"ЛУДОСТ. Това е една от думите, описващи най-точно тази художествена фикция, в която има огромна доза истина...  Срещаме се с млади, объркани хора в една от най-развитите страни на света, които не могат да открият себе си, не намират смисъла на живота, нямат цели и мечти, носят се без посока по течението и в това е най-големият кошмар."
Станислава Чалъкова