hide

7.00 лв.
5.95 лв.
Извън наличност

Вавилонска хроника

Оформление
Корица
Твърда корица
Корична цена
7.00 лв.
Брой страници
150
Издадена на
06.2002
ISBN
954 491 06 54


Станислав Стратиев (1941–2001) е популярен български белетрист, фейлетонист и драматург, чиито пиеси са сред съвременната театрална класика и са играни по много европейски сцени. Той е зачинател на така наречената „инфантилна“ проза на 70-те години, наложила образа на младия правдотърсач, опълчил се срещу идейните и нравствените догми на обществото. През последното десетилетие от живота си писателят създава няколко сатирично-притчови книги, които изграждат забележителен трагикомичен епос за перипетиите на съвременна България.

С удивителното си чувство за хумор, с дълбоките си прозрения в националния и балканския характер, преценяващ родното и световното от уникалната си гледна точка, последната книга от този епос, „Вавилонска хроника“, е шедьовър на съвременната литература. В съставящите я кратки истории за самородния селски мислител Паскал (алюзията с френския философ е явна) противоречията, абсурдите и нонсенсите на живота са разиграни с иронико-сатирична сила, напомняща образците на Зошченко, Хармс, Брехт, Мрожек. С изключителна находчивост авторът синтезира смеховите и драматичните проявления на живота в интелектуално-нравствените послания на прозата си.

Това е книга, която възбужда спонтанен смях, но и горчив размисъл върху вечните и съвременните приключения на българското. Определено може да се каже, че който иска да вникне в същината на характера на българина, трябва да познава тази интелектуална, оригинална, запомняща се творба.