hide

В навечерието на 24 май -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел бяха отличени с изключително значимата литературна награда „Международен Букър“.

Честит празник! 

Честита награда!

Photo: David Perry, https://thebookerprizes.com

Церемонията по връчването бе излъчена онлайн. Чуйте думите на Георги Господинов и Анджела Родел.

  

Милена Николова за Аз чета: Абсолютен триумф за Георги Господинов: „Времеубежище“ взе Mеждународния „Букър“

..„Time Shelter става първият роман, издаден на български език, който печели наградата. В книгата „клиника за миналото“ предлага обещаващо лечение за страдащите от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда десетилетие с най-малки подробности, пренасяйки пациентите назад във времето. Но скоро миналото започва да нахлува в настоящето.

Журито на Международната награда Букър за 2023 г. се председателства от наградената френско-мароканска писателка Лейла Слимани, която обяви печелившата книга на церемония в Скай Гардън, Лондон, на 23 май.

От сцената на „Букър“, Господинов изказа благодарности на издателите си, на своите родители, семейство, близки, приятели и читатели.

„Благодаря на Анджела Родел, която построи „Времеубежище“ на английски. Това е моята първа книга, която публикувам в Обединеното кралство. И тази награда идва днес, в навечерието на най-големият български празник – 24 май. Това е любимият ми национален празник, затова ще си позволя да кажа едно изречение на български „Честит празник, честито чудо на езика!“...

 

Чуйте откъса, прочетен от Тоби Стивънс

Всичко за книгата и наградата на английски четете в страницата на The Booker Prizes

#InternationalBooker2023 #timeshelter #времеубежище