hide

Италианската „Премио Стрега Еуропео" отива при Георги Господинов и Времеубежище/Cronorifugio

Носител на престижната Европейска награда  „Стрега" 2021 е италианското издание на романа  „Времеубежище" на Георги Господинов (Cronorifugio, Voland), преведен от Джузепе дел Агата!

Наградата се връчва от 1947 г. Първият ѝ носител е Енио Флаяно с романа „Време за убиване" на издателската къща Лонганези. 
В съревнованието могат да участват всички книги, публикувани на италиански език между 1 април 2020 и 31 март 2021. (БНР)

За европейското издание на  „Стрега" (основано през 2014 г.) се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. 22-членно жури, състоящо се от писатели, които са предишни носители на наградата или са били номинирани за нея гласува.
Официалното съобщение в сайта на Европейска награда  „Стрега"  уточнява, че Господинов е получил 10 от 22 подадени гласа.  „Времеубежище" е предпочетен пред книги на Ана Бландиада, носителят на  „Гонкур" Ерве льо Телие и др.

Ето първите думи на Георги Господинов, публикувани на личната му фейсбук профил: 

„Grazie, Italy!
Много се радвам на наградата Премио Стрега Еуропео. Още повече - когато видях колко хора са се зарадвали. Благодаря ви! Усещах подкрепата!
Благодаря на всички, с които бяхме заедно!
Пепино, Даниела, Борислава, Жана, Киара, на всички италиански писатели, гласували за този роман, на българския културен институт в Италия, на всички, които късно снощи се радваха... Надявам се тази награда да окуражава българските писатели и да отваря пътища за литературата. Благодаря"