hide

Книжна Аполония в Созопол по време на Празници на изкуствата Аполония

01 септември (събота)

20:00 ч. - Георги Господинов представя сборника със свръхкратки разкази "Всичките наши тела"


В книгата са събрани 103 свръхкратки истории, както ги нарича авторът. Завършена е през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света, стипендията на Нюйоркската обществена библиотека. Свръхкратките истории на Господинов са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно - стил, който разпознаваме безпогрешно от Сляпата Вайша, Естествен роман, Физика на тъгата. Георги Господинов е носител на наградата Аполон Токсофорос 2005.

"Георги Господинов винаги е имал вкус, талант и смелост да премества границите между жанровете, да играе с тях, да пленява с лекотата, с която го прави. А свръхкратките разкази в новата му книга са пореден и може би най-радикален експеримент по отношение на формата, на играта, но и на литературната конюнктура в момента. Те са като камъчета, майсторски хвърлени в заблатените води на днешното ни живеене. Макар и малки, изящни, неагресивни, трудно видими на фона на едрите литературни сюжети, те с всеки прочит образуват около себе си разширяващи се кръгове от смисъл, вълнуват (ни), избистрят (ни)…"
Надежда Радулова

02 септември (неделя)

20:00 ч. - Рене Карабаш представя романа "Остайница"


„Читателят е поставен в епицентъра на кръвните отмъщения в Албания, там където смъртта следва като сянка и наровете никога не узряват. Подобно на романите на Исмаил Кадаре, книгата разгръща сериозните патриархални теми по тези земи и размишлява върху липсата на Бог в човека.
Тази интересна и разтърсваща книга заслужава голямо внимание, защото вярвам, че има силата да върне човешкото в човека.“
Владимир Зарев

04 септември (вторник)

18:00 ч. - Йордан Д. Радичков представя сборника с разкази "Двеста линейки на час"


"Това е третият ми сборник с разкази.
Историите, поместени в него, са писани в период на повече от година. Някои от тях видях със собствените си очи, други ми бяха разказани, а трети се родиха от впечатления от заобикалящия ме свят.
Работното заглавие на ръкописа беше „Чернова на битието“. И предполагам, това е просто една чернова на света около мен, такава, каквато той сам е написал и такава, каквато аз успях да разчета.
Благодаря на всеки, който реши да обърне внимание на този сборник и на въпросите, които ме вълнуват."
Йордан Д. Радичков

06 септември (четвъртък)

17:00 ч. - Здравка Евтимова представя новия си роман "Зелените очи на вятъра"
С участието на Светлозар Желев


18:00 ч. - Рашко Младенов представя книгата "До последен дух"
С участието на Илка Зафирова


"Добре дошли в света на Рашко Младенов.
За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си не знам и не ме интересува как е известен. Само след няколко реда той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с „1001 нощ“, и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, неговото пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи. В това житейско пътешествие нашият смел Немо – или Маруф, ако предпочитате – ще ви заведе в най-необичайните кътчета на планетата (от Коньовица та чак до устието на река Нигер); ще се сражава с вас и заради вас с чудовища, по-страшни и от морските, защото няма по-страшни чудовища от хората; ще ви покани на футболен мач в джунглата и на презокеанско приключение; ще ви научи дори как да ходите в тоалетната с арфа.
Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път.
Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов.
Добре дошли, и блазе ви."
Димитър Стоянович

20:00 ч. - Иван Теофилов представя книгата "Гласът на тишината".
С участието на Иван Ланджев.


"Вместо епилог

Тази книга е съставена от вариации на тема минало, памет, съдба. Обособени в спомени и творчески размисли. В желанието си да синтезирам отчасти преживяното, да осветя донякъде неговата истина. С възрастта човек натрупва все повече минало, на което впрочем всички сме подвластни. А моето минало беше твърде екстремно, в което хората на изкуството (свестните хора) бяха мислещата, чувстващата жертва на политическия терор. И тези късове тук са от това битие, свързани с личности, събития, факти, провокирали ме да ги напиша.
Неща, идващи ми отвътре – това е книгата."
Иван Теофилов

Всички събития се провеждат в Художествената галерия, Созопол.

Пълната програма можете да видите тук: https://www.apollonia.bg/ 

Празници на изкуствата Аполония/Apollonia Festival of Arts