hide

На 8 май 2013 г., в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда за петнадесети път в Сливен, беше връчена наградата "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Поетесата и издател Божана Апостолова, основател на ИК Жанет 45, получи наградата в категорията "Автор" за своята приказна поредица "Малката Божана". 
Жури с председател Игор Чипев - директор на сектора "Литературно наследство" към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2013 година в различните категории. 
Голямата награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 година се присъжда на писателя Георги Мишев. В категорията "Илюстратор" отличен е Борис Стоилов. През тази година награда в категорията "Издателство" не се присъжда. 
Това е третата награда, която Божана Апостолова получава за своя проект за приказната детска поредица "Малката Божана" - през 2012 г. първата книга, "Малката Божана в нощта на чудесата", беше отличена в категорията "Издание за деца" и получи националната награда "Хр. Г. Данов", а през април 2013 г., втората книга от поредицата - "Малката Божана в деня на боклуците" - получи първата годишна национална награда за любима детска книга, избирана от децата "Бисерче вълшебно". 
До средата на май ще излезе и четвъртата книга от поредицата - "Малката Божана в магазина за смехорийки". Божана Апостолова е предвидила поредицата да приключи с петата книга, "Малката Божана и чудовището Тъмп", но поради големия интерес и отклик от младите читатели, проектът е разширен и ще включва и две книги с истории, разкази, стихотворения и рисунки, които деца от цялата страна, приятели на Малката Божана, изпращат в издателството.