hide


Жанет 45 представя "Анонимният известен": един дългогодишен проект на Магдалина Станчева

12 декември 2011 (понеделник), 19:00, + това, ул. Марин Дринов 30, София

Книгата „Анонимният известен“ е първото подробно изследване на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915–2001). Неговият художествен език и графичен репертоар са в основата на визуалната идентичност на България през втората половина на двайсети век. В тази книга ще откриете непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от него знаци. Тя илюстрира защо и как Стефан Кънчев си е спечелил репутацията на един от най-продуктивните и забележителни майстори на логотипа и запазения знак на всички времена.  За да се отдаде нужното внимание на създадените от него знаци, а и за да могат да бъдат сравнени помежду си и видени в цялата им пълнота, те са дигитализирани и сортирани по професионални и формални критерии.

Книгата е посветена на десетгодишнината от смъртта на Кънчев.


За автора:

Магдалина Станчева
(1977, Габрово) учи в Средното художествено училище за сценични кадри в Пловдив и „Жул Паскин“ в София. Завършва комуникационен дизайн в университета FH Дюселдорф през 2009 г. при Виктор Малзи, Уве Райнхарт и Роланд Хенс. Оттогава е партньор в студиото за визуална комуникация Poststudio заедно с Анреан Нешев и Велина Стойкова. Носител е на наградите red dot за комуникационен дизайн (за съвместен проект за изложбено представяне на 22-ия форум по типография в Дюселдорф, Германия) и DAAD за чуждестранен студент. Съкуратор на първия Sofia Design Week (2009) и на изложбите Стефан Кънчев и ПолитПроп в рамките на форума.

Върху проекта
Анонимният известен: Стефан Кънчев работи от лятото
на 2008 г., първоначално като част от дипломната си работа. Впоследствие проектът се превръща във изследователски проект към визуалната лаборатория на FH Дюселдорф labor visuell, върху който работят 16 студенти и четирима професори. Магдалина подготвя изложба с работи на Кънчев, показана в София (Sofia Design Week, 2009) и Краков (Design Attack Festival, 2010). Създава дигитален архив на Стефан Кънчев (
www.stefankanchev.eu), който служи за основа на настоящата книга.