hide

Български културен институт Bci London, ICU - publishing, translation, scouting и ИК Жанет 45 Ви канят на специална вечер, която ще премине под надслов "Това, което остава: Как важни житейски теми се превръщат в литература". Разговор през призмата на три български книги с предстоящи издания на английски: Невидими от Наталия Делева, Втора кожа от Катерина Стойкова и антологията Бащите не си отиват (ред. Невена Дишлиева). 

14 март 2019 (четвъртък), 19:00 
Български културен институт в Лондон 
188 Queen's Gate, SW7 5HL London, United Kindom

На български и английски

f: https://bit.ly/2T2q511    

Наталия Делева е български писател. Невидими (Жанет 45, 2017) е дебютният ѝ роман, публикуван и на немски език през 2018 г. (eta Verlag).Героите в книгата са хора в периферията на обществото, които често остават невидими поради натрупани стереотипи или страх от различния. Романът разказва историята на млада жена, отраснала в дом за изоставени деца, която се опитва да превъзмогне травмите от детството си.Книгата получава номинация за Роман на годината от Литературните награди на Фонд 13 века България (2018), съпътстваща награда в категория Проза на литературните награди за дебют Южна пролет (2018) и наградата в категория Дебют на литературните награди Перото (2018). През същата година за същата наградата, но в категория Поезия, сред номинираните е и Катерина Стойкова.

Катерина Стойкова е награждаван поет, писател, преводач, радиоводещ, актриса и издател. Родена е в България, на 24-годишна възраст заминава да живее в САЩ. Катерина мисли и пише и на двата езика – български и английски – и превежда между тях. Нейни стихове и разкази са публикувани в САЩ и Европа. Втора кожа описва детството на момиче, израснало с баща насилник и алкохолик. Лаконична книга, побрала в себе си огромния свят на насилието – домашното насилие, което предизвиква страх, ужас и чувство за вина у едно дете, принуждавано да обича своя насилник и да живее с него. Книга, която ни напомня, че никой при никакви обстоятелства няма право да тормози другия и да го заставя да мълчи. Издател на Втора кожа е ICU, чийто собственик е Невена Дишлиева.

Невена Дишлиева е преводач на художествена литература и издател. Антологиите Куфарът на брат ми и Бащите не си отиват, както и стихосбирката на Катерина Стойкова Втора кожа, са акцентите в каталога на нейното издателство ICU. Бащите не си отиват (2017) събира разказите на 24 български автори и посветена на загубата на бащата. Тези страници са посветени на живота, смъртта и загубата и предлагат много повече от литература, основана на личните спомени – те рисуват убедителен портрет на живота през ХХ век, от Втората световна война, през социалистическите години до наши дни. Сред авторите са Мария Касимова-Моасе, Биляна Курташева, Димитър Коцев-Шошо, Камен Алипиев-Кедъра, Ина Иванова, Надежда Радулова… и Манол Пейков.

Манол Пейков е издател, преводач (е.е. къмингс, Дилън Томас, Самюъл Колридж), родèн лидер. Харизматична, ренесансова личност, той е яростен поддръжник на различни обществени каузи. Автор е на Без него, един от разказите в антологията Бащите не си отиват. Управляваното от него издателство Жанет 45 е българският издател на романа Невидими от Наталия Делева. Преди 25 години Жанет 45 основава най-престижната награда за поезия в страната на името на Иван Николов. През 2015 г. неин лауреат е Катерина Стойкова. 

Повече за поканата от БКИ тук.