hide

13.80 лв.
12.42 лв.
 

Цената на свободата - Либия зад кулисите на преговорите

Превод от
френски език
Оформление
Корица
Твърда корица
Корична цена
13.80 лв.
Брой страници
144
Издадена на
03.2011
ISBN
978 954 491 675 6

 

"Тази книга е автентично доказателство, дело на първия преговарящ за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване с вируса на СПИН на деца в Бенгази. Тя отразява тридесетината месеца на преговори с либийските власти, с цел да бъдат освободени от затвора несправедливо обвинените медици. (Международни екипи от специалисти научно доказаха, че вирусът е съществувал преди пристигането на българския медицински персонал в болницата в Бенгази.)

Книгата разказва за завоите в хода на преговорите, за създаването на специален фонд, който да финансира грижите за децата и да подпомогне семействата им.
Самото освобождаване, което става новина № 1 по всички медии на планетата, пряко се свързва с пътуването на Сесилия Саркози и непосредствената намеса на френския президент. Но практически то е резултат от дълги и търпеливи преговори, с много мъчителни моменти на застой и напрежение. Това освобождаване има своята цена.
Книгата позволява да се надникне зад кулисите на мащабни и отговорни международни преговори, да се проследи трудния път към свободата, извървян с цената на много компромиси..."
– Марк Пиерини, висш европейски дипломат, последователно шеф на делегацията на Европейската комисия в Мароко, Сирия, Тунис и Либия. 


„За мен е истинско удоволствие не само да напиша предговора към тази книга, проследяваща детайлно всичко, което по разбираеми причини бе останало скрито от читателите през дългите месеци на работа, но и да благодаря на прекрасните ми колеги.
Специално бих искала да благодаря на г-н Марк Пиерини, една от най-полезните личности и може би най-ценен в случая свидетел, осведомен относно някои моменти от поверително естество в хода на тези преговори, продължили цели две години и половина. Благодарение на неговата интелигентност и големия му опит в страните от арабския свят, както и на безграничното му търпение, той бе незаменим сътрудник.”

– Бенита Фереро-Валднер, европейски комисар по международни отношения и европейско политическо сътрудничество