hide

8.00 лв.
7.20 лв.
 

Зодиак на смъртта

Корица
Мека корица
Корична цена
8.00 лв.
Брой страници
96
Издадена на
11.2008
ISBN
978 954 491 426 4


Книгата „Зодиак на смъртта“ е писана тринадесет години (1989–2002). Въпреки този дълъг период обаче и въпреки че в нея се преплитат стилистични нюанси от твърде различни поетични традиции – от древен Шумер и Египет, през японското хайку, до модернизма на ХХ век – тя запазва силното си поетическо единство, като се концентрира върху темата за смъртта по необичаен, поне за българската поезия, начин. В заглавния цикъл „Зодиак на смъртта“ основният въпрос е „Как умираме?“. Но тук, а и в стиховете от другите три цикъла – „Цветове и природи“, „Градове“ и „Митография II“, зад технологията на смъртта се провиждат още по-важните въпроси: защо умираме, как живеем, откъде намираме сили да устоим. Ключова тема в това поетическо изследване на смъртта е любовта – не само в отношенията мъж-жена, но и любовта към света наоколо, към дребните неща, които, бидейки постоянно пред очите ни, често не забелязваме. Любовта към това, което човек е и което човек прави. Книгата е наситена с митологична образност, но срещата и с модерното съзнание, което не просто вижда абсурдите, а живее с тях или въпреки тях, изостря сетивата на читателя за нов поглед към стария начин, по който душата съществува.     


Пламен Асенов e роден през 1958 година в Пловдив. Завършил е гимназия в родния си град и Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 1981 до 1991 година работи като журналист в различни вестници: в. „Нов живот“ – Кърджали, „Демокрация“ и „Подкрепа“ – София. От началото на 1991-а до края на 2005 година е кореспондент на Българската редакция на ВВС. След 2005 година, когато Българската редакция е закрита, като журналист на свободна практика пише анализи за вестниците „Дневник“ и „Сега“, за базирания в Лондон сайт kafene.net  и е политически коментатор за България на радио SBS – Мелбърн, Австралия.
От началото на 2006 година започва да работи и като сценарист на документални филми. Заедно с режисьора Дамян Серкеджиев е автор на поредицата от 25 документални филма „Лица от България“, излъчена по БНТ през 2006/2007 г.
Пламен Асенов е автор на три театрални пиеси, няколко книги с разкази и три книги поезия. Първата от тях  – „Стихотворения“, е издадена в Париж през 1989 г. от българското емигрантско издателство „L`Avenir“ (Бъдеще). „Стихотворения“ има второ, българско издание – Пловдив, 1991 година, самостоятелно издание на тогавашното пловдивско списание „Тракия“. През май 2007 година се появява „Цвета и Търла-Мърла“, първа част от детската поредица „Светът на Цвета“, издателство „Жираф“, Пловдив.