hide

Припряна суматоха, въздух, който жужи, откъслечни смехове и нетърпеливо очакване...

С какво може да се сравни емоцията около Коледния панаир на книгата, освен с истинско приключение? 
Точно като в приказките... Историята тръгва от мрачните владения на Дебаркадер, минава през въздигането на Щанд 325 и се спира в Царството на книгите, които оживяват. 

Стари приятели,
Нови приятели,
споделете магията на тази Книжна Коледа,
защото с нас тя е възможна!


Културна програма на издателство „Жанет 45”
в рамките на 42 Софийски международен панаир на книгата,
НДК, 9 – 14 декември 2014 година, щанд 325

9 декември (вторник)

17:30 часа Борис Минков
Авторът на книгата „Презапис или Другият куфар в Берлин” (2013) ще се срещне с почитателите си, за да им разкаже за Берлин от 2007-а. За баланса между повествованието в книгата и научното търсене в градското пространство, за приликите между София от XXI и Берлин от 30-е години на XX век – опита и светогледа на един човек от „междинното поколение”, наситил романа си с темите на големия град, преплетено с ясно изразени сюжетни линии и персонажи.

18:30 часа Стефан Цанев
През 2014 година зарадвахме читателите си с Избрано на големия български писател Стефан Цанев в 12 тома – поезия, драматургия, произведения за деца, български хроники, есеистика, публикации и др., под великолепното оформление на художника Христо Гочев.

10 декември (сряда)

17:30 часа Ганка Филиповска
Новият сборник с разкази на авторката „30 щриха за любовта” звучи силно и пречистващо. Да останеш човечен въпреки всичко е голямата тема на тази книга и за нея Божана Апостолова въкликва „Дай, Боже, всекиму такива разкази!”

18:30 часа Виктория Лекова
Стихосбирката на Виктория Лекова „Прекарване на времето” е дебютна, но не и в смисъла на обичайното поетично появяване. Писани 10 години, тези стихове са отговорът на това какво остава от нас след краха на любовта.

Препоръчано от „Жанет 45”!

С Виктория Лекова сме свързали специалния ни подарък към всеки, посетил щанда на издателство „Жанет 45” – статията „Цивилизационната спирала”*, която разбуни много духове

*статията бе публикувана в темата „Разомагьосаният свят” на Литературен вестник, бр. 32, 2014 година 

11 декември (четвъртък)

16:00 часа Йордан Велчев
Пред публика, на сцена авторът ще представи художествено-документалната поредица в три тома „Балканският човек”. Със специалното участие на поета Иван Теофилов.

„Ако Балканите не бяха нещо повече от ужас, защо,
Когато ги напускаме и тръгваме към тази част на света,
Защо усещаме нещо като пропадане – едно възхитително
Пропадане, наистина – като в бездна?” Емил Чоран

17:00 – 18:45 часа
Вечер на номинираните за Национална награда за поезия „Иван Николов” 2014 – юбилейно издание


През тази година националната награда за поезия „Иван Николов” ще бъде връчена за 20-и пореден път. Жури в състав Дарин Тенев, Здравко Дечев и Надежда Радулова, на специална церемония на 17 декември 2014 година (извън формата на коледния панаир на книгата), ще определи кой ще получи голямата награда от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.
Тази частна инициатива на издателство „Жанет 45”, необвързана с държавни институции и други спонсорства, има за цел да бъде категоричен израз на подкрепата, която екипът ни оказва на съвременната българска поезия и литература като цяло.

17:30 часа Аксиния Михайлова
Преди месец Аксиния Михайлова успя да впечатли литературните среди във Франция и беше отличена с тазгодишната награда „Аполинер” за книгата си „Небе за загубване”.

18:30 часа Милен Русков
Романът „Възвишение” се превърна в една от любимите книги на съвременните български читатели. Доказателство за това бе и Европейска литературна награда за България, която писателят Милен Русков прибави към наградите „Елиас Канети” (2013) и „Христо Г. Данов” (2012).

12 декември (петък)

17:30 часа Людмила Миндова
Поетесата ще представи новата си стихосбирка „Тамбос” – книга за умението на поезията да влее смисъл в човешките слабости…
За нея Нева Мичева казва „В „Тамбос” смайването е и преди, и след познанието. Което, вярно, е тъга, но и ярост, и сила, и ново удивление.”

18:30 часа Весела Ляхова
Романът „Бежанци” превърна писателката в гордостта на издателството за 2013 година, а през 2014 година книгата стана носител на наградата „Христо Г. Данов” и първа награда на Портал „Култура” за принос в областта културата и хуманитаристиката, в категория литература.

13 декември (събота)

11:00 часа Виктор Самуилов
Най-добрият детски автор и поредната му весела приумица – „Зодия хлапак”, книжка-календар.
Окачваш я на стената в детската си стая , откриваш що за зодия си ти, какви големи зодии са всъщност мама, татко и останалите твои близки и след като наместиш прозорчето на днешна дата, си отбелязваш върху календара най-важните задачки за деня. И всичко това за всичките години, които ти предстоят – една вечна книжка-календар!

12:00 часа Георги Господинов
Среща с автограф и за да отбележим 

- 15 години от излизането на „Естествен роман” 
15 години, 10 издания, преведен на над 20 езика, публикуван в 30 държави!

- ново издание на стихосбирката "Черешата на един народ" 

16:00 часа Радостина Ангелова
Трите романа – „Виенски апартамент”, „Имаго” и „Обратната страна”, ни разкриха талантлив и задълбочен автор с усет към истинските неща от живота. И както казва Ник, героят от последния роман на Радостина Ангелова – ,,Животът наистина е страхотен автор..., но писателите могат да го редактират според вкуса си.‘‘ 

18:00 часа Росен Карамфилов
Дебютен роман, за който самият Росен споделя "Това е роман изповед. Изповедта на син, който е продължение на своя баща. Роман за тъгата и вярата, за сривовете и възходите на човека в този суров свят – светът, в който оцеляването е въпрос на смелост..."

19:00 часа Илиян Любомиров представя „Нощта е действие”, сцена на III етаж
„Ако има поет, който е способен да ни зареди с желание за живот и положителна енергия в днешното мудно време на отрицание и повсеместна враждебност, то това е Илиян Любомиров”
Петър Чухов, редактор на „Нощта е действие”

14 декември (неделя)

12:00 часа Т. Яна Якова и детският роман „Лапи”
Освен че пише, Яна и рисува пухкавите котаци в тази чудесна детска книжка, която пази тайната на истинското приятелство и доказателствата за това, че доброто винаги побеждава…, въпреки прословутия котешки мързел. Това ще бъде територия, запазена само за малки любопитковци!

14:00 часа Мария Донева
Страниците на новата си поетична книга ще разлисти омагьосващата Мария. „Чисти стихотворения” за всички, които обожават да я слушат!

-----

* При нас ще намерите много нови заглавия на български автори в проза и поезия – Албена Шкодрова, Людмил Тодоров, Светослав Дончев, Стойчо Младенов, Филип Маркулиев, Владимир Левчев, Александър Абаджиев, Екатерина Йосифова, Мария Донева, Яна Букова.
Няма да разочароваме и почитателите на преводната ни литература - Джефри Юдженидис, Алис Албиния, Зейди Смит, Румен Еверт, Туве Янсон, Етгар Керет, Ма Дзиен, Паринуш Сании...

* С нова детска поредица за вече порасналата Малка Божана ще зарадваме децата. Две нови книжки – "Малката Голяма Божана и дяволчето Тук" и "Малката Голяма Божана и една приказка от живота" ще ви чакат на нашето място на Коледния панаир на книгата.

* В рамките на целия Коледен панаир на книгата 2014 г. на щанда на издателство "Жанет 45"(№ 325) ще гостува прелестното слонче на цветни квадрати – Елмър, което ще постави началото на едноименната книжна поредица вече и на български език. 

* Ще бъде представен и уникалният проект за създаване на първата интерактивна детска книжка на български език, която вече е факт (засега достъпна за устройства, работещи под iOS) – „Малката Божана в подводния свят” (автор – Божана Апостолова, илюстрирана от Костадин Костадинов, интерактивната версия е разработена от Манол Пейков и Минчо Костадинов).

* По време на панаира на книгата ще имате възможност да се запознаете с настоящите и бъдещи проекти на издателство "Жанет 45", както и да се срещнете лично с издателите Манол Пейков и Божана Апостолова. 

*На нашия щанд ще откриете прекрасните книжки на Издателство "Точица" и ICU - publishing, translation, scouting
Прочети повече