hide

И тази година ще прекараме десет четящи дни в слънчева Варна! Поводът е Алея на книгата 2013, която ще се провде от 2 до 11 август на алеята между хотел "Черно море" и ФКЦ. Очакваме ви в шатра 12 всеки ден от 10:00 до късно след залез слънце, за да си говорим за книги, четене и литература.

Ще се включим в съпътстващата Алея на книгата културна програма с представяния на Милен Русков и Мария Донева:

На 2 август, петък от 20:00 гостува Милен Русков. Представянето ще се проведе в големия арт салон на Радио ВАРНА. Книгата представя Виолета Тончева. Проф. Михаил Неделчев определя романа „Възвишение“ като "най-значимата българска книга за последните 50-60 години”. Милен Русков е писател и преводач, автор на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите", с наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (с издание на английски в САЩ), с наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение", за който получава награда "Бронзов лъв", награда "Златен век" на Министерство на културата и награда "Христо Г. Данов". Със специалното участие на Божана Апостолова. Подробности за събитието тук: http://goo.gl/p4PqNP

На 8 август, четвъртък от 19:00 на откритата сцена на Алеята ще ни посетят Мария Донева и „Заекът и неговата мечта“. След поредица от срещи с читатели в цялата страна (от Дунав до Егея бял) книгата за симпатичното заешко семейство най-после ще пристигне във Варна. Варненци няма да я разберат, защото в нея се разказва за един Заек, който душата си дава да иде на море, а на тях морето им е пред очите. Но това пламъче, което кара Заека да мечтае, гори и в тях, затова книгата ще им бъде супер интересна. Колко е красиво мъжът ти да има мечти. Колко е важно жена ти да те обича. Една поема за удоволствието от труда и щастието от почивката, за любовта, свободата и близостта. Подробности за събитието тук: http://goo.gl/VYo6mz

Сред заглавията, които ще привлекат Вашето внимание на щанда е „Обещах да запомня. Разговори с Петър Увалиев“ от Бригита Йосифова, която разказва собствените си спомени и преживелици с големия български интелектуалец, режисьор и критик Петър Увалиев. Сигурни сме, че варненци ще проявят особен интерес към петте излезли (от общо дванадесет) том от поредицата „Събрани съчинения“ на Стефан Цанев, както и към библиофилското двутомно издание на „Български хроники“.
Не можем да подминем и силната преводна поредица „Отвъд“. Най-новото заглавие от нея, „Творците на памет“ от канадеца Джефри Мур разказва за непознатия синдром синестезия – състояние, при което мозъкът заменя едно сетиво с друго. Главният герой Ноел Бурун е синестет със свръхпамет, който вижда думите като големи цветни петна.
Не пропускайте да обърнете внимание и на хитовата детска поредица на самата Божана Апостолова - „Малката Божана“, в която разказва за приключенията на своята внучка и учи децата на любов към думите и въображението. Поредицата е отличена с наградите "Хр.Г. Данов" за детска литература за 2012 и Бисерче вълшебно, награда, която децата сами избират своята любима книга и гласуват за нея.
Книгите на „Жанет 45“ ще намерите в шатра 12 на Алея на книгата. Не пропускайте да я посетите и да потърсите хитови заглавия като „Възвишение“ на Милен Русков, „Невидимите кризи“ и „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, „Шлеп в пустинята“ от Людмил Тодоров, тазгодишния носител на Национална награда „Христо Г. Данов“, най-новата детска книга „Малката Божана и чудовището Тъмп“ – при това с отстъпка от коричната цена.

Лятото е – време за четене :)