hide

Жанет 45 представя новия роман на Георги Господинов - Физика на тъгата

13 декември 2011 (вторник), 19:00
Театрална работилница "Сфумато"

"Аз сме." Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе вкрая на Войната, от приземна квартира през 1970-80-те, от старо бомбоубежище утре.

Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.

Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.

Ако „Естествен роман“ беше „машина за истории“ (Le Courrier), то във „Физика на тъгата“ машината е пусната на пълни обороти.

Отзиви за ЕСТЕСТВЕН РОМАН

“Ироник на отчаянието...”
Neue Zürcher Zeitung

“Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия...”
Times

“Впечатляващо преобръщане на гледните точки.”
Le Soir

“Нежен и безмилостен... невлизащ в никакви категории.”
Page, Paris

“Земен и интелектуален едновременно.”
The Guardian

“Удивителна плътност! Десет пъти над онова, което правят
повечето немски автори.”
Norddeutscher Rundfunk

Георги Господинов (1968) е автор на книги с поезия, проза, пиеси, трагикомикс и др. Неговият „Естествен роман“ е публикуван на 19 езика, сред които английски, немски, френски, испански. Получава отзиви в „Ню Йоркър“, „Гардиан“, „Таймс“, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Книгата му с разкази „И други истории“ е преведена на 8 езика, американското є издание е в номинациите на най-голямата международна награда в жанра „Франк О’Конър“. Участва в антологията Best European Fiction 2010, публикувана в САЩ.